Ekstremni prematuritet i zakonodavstvo u Srbiji OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA PREVREMENO ROĐENE DECE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20867
post-template-default,single,single-post,postid-20867,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Ekstremni prematuritet i zakonodavstvo u Srbiji OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA PREVREMENO ROĐENE DECE

Ekstremni prematuritet i zakonodavstvo u Srbiji OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA PREVREMENO ROĐENE DECE

Sreda, 17. novembar od 19h
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Učestvuju: Milena Berić (Udruženje KROKODIL i majka ekstremno prevremeno rođenog deteta, Ljiljana Živković, socijalna radnica Instituta za neonatologiju).
Očekuje se i potvrda prisustva predstavnika Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.
Broj gostiju je ograničen. Rezervacije su obavezne preko e-mail adrese office@krokodil.rs

Šta vas sve od administrativnih poteškoća očekuje kada rodite bebu u 23. ili 24. nedelji trudnoće, kada se beba zakonski i medicinski smatra rođenom a ne pobačajem ali ostatak administracije koja sledi i proizlazi iz postojećih zakonskih normi i regulativa ovo ne prepoznaje.

Povodom obeležavanja 17. novembra, Međunarodnog dana prevremeno rođene dece, u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica 1a) od 19 sati razgovaraćemo na temu svih administrativnih izazova sa kojima se suočavaju roditelji dece rođene pre dvadeset osme nedelje gestacije. Ovi izazovi se odnose na probleme sa kojima se roditelji susreću pri:

1.     dodeljivanju imena detetu;

2.     pri otvaranju porodiljskog odsustva;

3.     pri podnošenju dokumentacije za dobijanje roditeljskog dodatka.

Sa Ljiljanom Živković, socijalnom radnicom Instituta za neonatologiju, razgovor će voditi Milena Berić, članica Upravnog odbora Udruženja KROKODIL, koja se 2019. godine porodila u dvadeset trećoj nedelji gestacije.

„Pri otvaranju porodiljskog odsustva (pri preuzimanju doznaka u Domu zdravlja) susrela sam se sa tim da mogu da dobijem samo tri meseca odsustva sa rada, jer zakon ne prepoznaje da dete može da preživi ako se ovako rano rodi. Naša ćerka Nora je provela na bolničkom lečenju puna četiri meseca nakon rođenja i još četiri meseca na kontinuiranim terapijama tako da je BSG vakcinu primila osam meseci nakon rođenja, i time sam izgubila pravo na dobijanje roditeljskog dodatka (za koje je potrebno da se podnese potpuna dokumentacija sa dokazom o vakcinacije u roku od šest meseci nakon rođenja deteta). Poslednje, a ne manje važno: u GAK Narodni front pri otpustu mi je data informacija da imamo rok od dva meseca da registrujemo ime deteta u lokalnoj GO Savski venac, i savetovano mi je da to ne učinim tu na otpustu iz bolnice zbog rizika da beba neće preživeti. Tek posle dva meseca u GO je saznala da zakon određuje mesec dana. Nora je živo i zdravo dete.” Milena Berić, majka ekstremno prevremeno rođenog deteta

Događajem u KROKODILovom Centru želimo da ukažemo na ove probleme i podignemo svest o neprilagođenosti zakonskih normi i regulativa činjenici da se dete rođeno u Srbiji nakon dvadeset druge nedelje gestacije medicinski smatra živo rođenim. Podsećamo da se u Srbiji svako četvrto dete rodi prevremeno.

U obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu. Ovaj dan je od 2011.godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.