Festival KROKODIL 2022 i u Novom Sadu u okviru evropske prestonice kulture novi sad 2022
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20851
post-template-default,single,single-post,postid-20851,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Festival KROKODIL 2022 i u Novom Sadu u okviru evropske prestonice kulture novi sad 2022

Festival KROKODIL 2022 i u Novom Sadu u okviru evropske prestonice kulture novi sad 2022

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se 23. i 24. juna 2022. godine pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se 23. i 24. juna 2022. godine pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  

U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju

Miljenko Jergović, Ivan Krastev, Ivan Vejvoda, Igor Štiks, Biljana Srbljanović, Ljubica Gojgić, Florijan Biber samo su neka od imena učesnika koji će se baviti temama poput iskustva života u konfliktnim i post-konfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa urbanizma i politike, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19. 

Veliki uspeh prve Beogradske debate o Evropi 2014. godine, ali i dalje produbljivanje evropske krize koje je usledilo, inicirali su pozicioniranje “Debate o Evropi” u godišnji program KROKODILa i platformu za redovna okupljanja intelektualaca sa svih strana evropskog kontinenta u cilju otvaranja diskusije i artikulisanja gorućih pitanja evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. „Novosadska debata o Evropi“, čiji je cilj da neguje heterogenost glasova i stavova u najširem evropskom kontekstu, artikulisaće goruće teme kao što su “Novi lov na nove vešticeOK Boomer!Dokle seže Evropa na istoku i sl.

Format „Gigantomahija“ je koncipiran tako da dvoje učesnika ukrštaju mišljenja po pitanju određene goruće teme kao što su: Novo promišljanje postojanja na margini, Kuda idemo?, Nove utopije i šta s njima? Ovaj format odvija se bez moderacije ili medijacije, a učesnici u tri petnaestominutne runde naizmenično izlažu svoje trominutne replike. 

Obe večeri zatvoriće poznat KROKODILov format Sofa intervju“. Reč je o razgovoru 1 na 1 s nekim od najeminentnijih regionalnih ali i evropskih autora, intelektualaca i mislilaca danas.  

Jezik tribinskog programa je engleski, a planiran je simultani prevod, kao i prenos uživo preko YouTube kanala Krokodil Engaging Words.

Projekat sufinansira Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“