HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – PREDAVANJE ODBRANIMO ISTORIJU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20828
post-template-default,single,single-post,postid-20828,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – PREDAVANJE ODBRANIMO ISTORIJU

HISTOIRE POUR LA LIBERTÉ – PREDAVANJE ODBRANIMO ISTORIJU

U utorak, 16. novembra od 16 časova u Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu i putem live stream-a, kao poslednja aktivnost projekta Histoire pour la Liberté biće održano predavanje pod nazivom Odbranimo istoriju.

Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Nakon uspešnih konferencija realizovanih na Univerzitetu Humbolt u Berlinu, kao i okviru Kilofesta u Zagrebu, History Festa u Sarajevu i festivala KROKODIL u Beogradu, diskusija o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja biće nastavljena kroz predavanje Odbranimo istoriju.

Učesnici predavanja biće Tomas Šad (Nemačka), Damir Agičić (Hrvatska), Husnija Kamberović (BiH), Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin (Srbija). Događaj se realizuje u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom u Beogradu, dok će zainteresovana publika diskusiju moći da prati uživo, ali i putem livestream-a na YouTube kanalu Krokodil Engaging Words

Projekat Histoire pour la Liberté nastao je nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju.

Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).