Dino Pešut – gost Krokodilove kuće za pisce u januaru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21092
post-template-default,single,single-post,postid-21092,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Dino Pešut – gost Krokodilove kuće za pisce u januaru

Dino Pešut – gost Krokodilove kuće za pisce u januaru

U periodu od 3. do 16. januara KROKODILova Kuća za pisce poslužiće kao dom i radna baza za svog 109. gosta, romanopisca i dramaturga Dine Pešuta. Redovno pratite KROKODILov sajt i društvene mreže za informacije o zasebnom događaju koji će biti posvećen ovom mladom autoru i njegovom stvaralaštvu.

Dino Pešut je rođen u Sisku 1990. godine. Diplomirao je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drame su mu postavljane  u mnogim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Marin Držić Ministarstva kulture za drame: L.U.Z.E.R.I.,  (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava, Olympia Stadion te Granatiranje. Osvaja nagrade Deutschen Jugentheaterpreis te nagradu Heartefakt fondacije za najbolji suvremeni socijalno angažirani tekst. Polaznik je rezidencijalnog programa za nove dramatičare u kazalištu Royal Court u Londonu.Drame su mu prevedene na engleski, njemački, francuski i poljski jezik. 
Objavio je romane Poderana koljena (2018.) i Tatin sin (2020.) u izdanju Frakture.

Boravak Dine Pešuta realizuje se kroz projekat Ulysses’ Shelter. ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.

Autorka naslovne fotografije: Karla Jurić