UMETNICI GOVORE S01E04: KATARINA ZDJELAR (AUDIO)
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20949
post-template-default,single,single-post,postid-20949,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

UMETNICI GOVORE S01E04: KATARINA ZDJELAR (AUDIO)

UMETNICI GOVORE S01E04: KATARINA ZDJELAR (AUDIO)

U okviru četvrte epizode prvog serijala programa “Umetnici govore”, u četvrtak 21. oktobra od 19 do 21 časova u KROKODILovom centru, istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević razgovarao je sa savremenom umetnicom, teoretičarkom, profesorkom i aktivistkinjom Katarinom Zdjelar.

Četvrtu epizodu serijala Umetnici govore možete pogledati na našem Youtube kanalu Krokodil Engaging Words i na linku:

Katarina Zdjelar odrasla je u Beogradu a trenutno živi u Roterdamu. Njen rad uglavnom je predstavljen u medijima pokretnih slika i instalacija, dok su središnje teme njenih teorijskih i praktičnih umetničkih interesovanja glas, muzika, zvuk i jezik. U poslednje vreme bavi se potencijalima i nasleđima pacifističkih proto feminističkih praksi, uključujući Kathe Kollwityz and Dore Hoyer. Zdjelar je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, zvanje Master lepih umetnosti studije stekla je na Institutu Piet Zwart u Roterdamu a završila je i dvogodišnji rezidencijalni program u Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Predstavljala je Srbiju na pedeset trećem Venecijanskom bijenalu, kao i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prestižnih nagrada, od kojih su najnovije nagrada MMSU,nagrada Zagrebačkog salona 2019. i Dolf Henkes 2017. Katarina Zdjelar je i edukator i tutor u Institutu Piet Zwart (MA lepih umetnosti), WdKA Roterdam i na Master umetinčkim istraživačkim studijama na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu. Savremeni (vizuelni) umetnici retko su učesnici javnih razgovora, a njihov je rad daleko manje poznat u javnom prostoru. Namera ove serije je da otvori govornu perspektivu savremene umetnosti i pokaže da je umetnost pre svega forma mišljenja koja se opire rutiniziranoj, administrativnoj i kultur-industrijskoj logici savremene kulture. Serijal Umetnici govore! Ima nameru da podstakne prostor za istraživanja, saznanja i kritičnost, ali i za užitak “osuđenosti na umetnost”. Podsećamo vas i da je u prve tri epizode serijala “Umetnici govore” Branislav Dimitrijević vodio razgovore sa Slavkom Bogdanovićem, Milicom Tomić i Miloradom Mladenovićem.