Proglašenje prvih dobitnica/prvih dobitnika novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21219
post-template-default,single,single-post,postid-21219,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Proglašenje prvih dobitnica/prvih dobitnika novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”

Proglašenje prvih dobitnica/prvih dobitnika novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”

Ponedeljak, 31. januar, 19h
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Moderira: Ida Prester
Prenos celog događaja moći će da se prati uživo na facebook stranici @bookvica.net, kao i na YouTube kanalu KrokodilEngagingWords.
Zbog loše epidemiološke situacije svi koji žele da događaju prisustvuju uživo treba da imaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ili negativan PCR test.

U ponedeljak, 31. januara, s početkom u 19 sati u KROKODILovom Centru će biti proglašene prve dobitnice:i novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”. Pobunjene čitateljke nastavljaju da rade na afirmaciji feminističkog i angažovanog stvaralaštava! Priznanje „Štefica Cvek” ove godine obuhvata BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021. Osnivanje nagrade podrazumeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja sa BHSC govornog područja – književnica:ka, kritičarki:a, novinarki:a, urednica:ka i drugih.

Ustanovljena nagrada nazvana je po liku iz romana Dubravke Ugrešić „Štefica Cvek u raljama života”, ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslovenske književnosti i neizostavni deo regionalne feminističke lektire.

Štefica Cvek odlično analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim viđenjem ženskih likova oblikuje stvarne živote žena. Tako se i danas ženama često nameće izbor da rade u domenu tzv. trivijalne literature i ljubića ili da se bave ostalim žanrovima, ali da njihov rad ne bude (dovoljno) vrednovan od strane književnog mejnstrima

Pobunjene čitateljke se protive ovakvim principima i nagradom „Štefica Cvek” žele da skrenu pažnju na kvalitetna dela ženske, feminističke i druge pobunjene književnosti.

Fokus će biti na proznim ostvarenjima (romani i zbirke kratkih priča) pobunjene književnosti, odnosno književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i kvir temama (ili raznolikim temama pristupa na feministički i kvir način), ali su dobrodošla i dela manjinske, antikolonijalne ili neomarksističke književnosti, kao i dela koja su estetski inovativna.

Osnivanje nagrade „Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.