Mića Vujičić za NIN uoči otvaranja izložbe karikatura Dušana Petričića: GUŽVA U CIRKUSU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21321
post-template-default,single,single-post,postid-21321,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Mića Vujičić za NIN uoči otvaranja izložbe karikatura Dušana Petričića: GUŽVA U CIRKUSU

Mića Vujičić za NIN uoči otvaranja izložbe karikatura Dušana Petričića: GUŽVA U CIRKUSU

Na karikaturama obično nema mnogo ljudi. Jedan, dvoje… Dušan Petričić je redak majstor na čijim karikaturama gotovo redovno imamo gužvu, njih 10, 9, 8, 7… – da se poslužimo naslovom njegove nove knjige. Takođe, dok su kod kolega nacrtane figure često zacementirane, nepomične, što nimalo ne umanjuje njihovu snagu – on ih najčešće daje u pokretu.
Kažemo „u pokretu“, svesni da je to sitna reč za Petričića! Najpre zato jer je pokret dupliran. Ovi junaci – uključujući nacrtanu nepokretnu imovinu (kuća, kontejner) – istovremeno su u interakciji i sa pojavom iz spoljnog sveta, i sa sopstvenim telom. Tu ledeno mirni pokazuju grč, takav da je skoro nemoguće opisati izraze izobličenih lica; uglove pod kojima savijaju ruke, noge – uglavnom kičmu.
Da li se dogodi da pokreta uopšte nema? Retko, čak i ako likovima navuku košulju, bitan motiv u ilustratorovoj poetici. Ukoliko se pak desi da su zamrznuti, na stranicu uleti „ruka autora“, pa pred čitaocem napravi potez četkicom; povuče liniju – liniju po kojoj će se telo opet kretati, lomiti, svejedno radilo se o modnoj pisti ili o crvenom tepihu.
Otuda nismo nimalo iznenađeni pred radom Cirkuske atrakcije! Slon što leti, akrobata što dubi na prstu? Petričić nas je odavno naučio da se snađemo u cirkusu.
Pitanje je samo pređe li katkad granicu taj umetnik, čija će izložba biti otvorena u četvrtak, 10. februara, u 19 časova, u Krokodilovom centru.
Odgovara na koricama aktuelnog Laguninog izdanja: „U poređenju sa katastrofama u koje nas poremećeni i neodgovorni vladari uvaljuju, nikada se nije desilo, niti će se desiti da jedan, makar i ’zlonamerni’ karikaturista napravi bilo kakvu štetu nekoj državi ili nekom društvu. Molim cenjenu publiku da ima to u vidu kada im se učini da je neka karikatura preterana.“
Ne sumnjamo da najbolje zna koliko je surova stvarnost i koliko je opasno praviti od nje duhovitu sliku. Danas preteraš – sutra možeš da dubiš na crtežu kolege. Uz napomenu da preterati jeste ponuđeni prevod reči caricare.

(Mića Vujičić, NIN, 10. februar 2022)