otvaranje izložbe dušana petričića u KROKODILu i svečana inauguracija 2-D spomenika Branka Ćopića – 10, 9, 8, 7…
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21237
post-template-default,single,single-post,postid-21237,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

otvaranje izložbe dušana petričića u KROKODILu i svečana inauguracija 2-D spomenika Branka Ćopića – 10, 9, 8, 7…

otvaranje izložbe dušana petričića u KROKODILu i svečana inauguracija 2-D spomenika Branka Ćopića – 10, 9, 8, 7…

Četvrtak, 10. februar, u 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

Novu izlagačku sezonu KROKODILov Centar otvara izložbom karikatura čuvenog ilustratora Dušana Petričića pod nazivom “10, 9, 8, 7…” Izložba će biti otvorena u četvrtak 10. februara u 19 časova, svečanom inauguracijom 2-D spomenika Branka Ćopića. Petričićev spomenik Branka Ćopića predstavlja jedinstven primer dvodimenzionalne, “ilustrovane” intervencije spomeničkog karaktera u javnom prostoru. Isto delo, doduše proizvedeno od trošnijeg, mekšeg materijala, bilo je, na inicijativu UK “Parobrod” i GO Stari grad,2015. godine postavljeno u neposrednoj blizini KROKODILovog Centra. Nakon samo nekoliko dana taj spomenik je bio vandalizovan i uništen. Udruženje KROKODIL je tada donelo odluku da isto umetničko delo – ovaj dirljiv osvrt na ličnost i knjige omiljenog dečijeg pisca mnogih generacija – obnovi i ponovo postavi. 

Izbor karikatura koje će publika imati priliku da vidi tokom naredna dva meseca u prostoru KROKODIL-ovog Centra objavljene su u knjizi Petričićevih karikatura pod nazivom “10, 9, 8, 7…” koju je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna. U knjizi su izabrane Petričićeve karikature iz poslednjih pet godina u potpunosti posvećene detaljnoj analizi političke i društvene stvarnosti koju autor prikazuje s nemilosrdno iskrenom satirom: upravo onakvom kakva ona i jeste, obeležena potpunim ukidanjem demokratskih institucija i vrednosti, diktaturom, svojevoljnom vladavinom jednog čoveka, medijskim mrakom, fašizmom, radikalnim desničarskim idejama i aktivnostima, nekompetentnim ljudima na važnim položajima, kriminalizacijom, neprihvatanjem odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti i promovisanjem osuđenih ratnih zločinaca, itd. Svojim karikaturama Petričić opominje da živimo u ozbiljno obolelom vremenu te da bolest, na žalost, nije zahvatila samo naše društvo, već da ima pandemijski karakter. Tako se stvarnost još jednom pretvorila u karikaturu, a supstance za kojima autor traga postale su vremenom sve toksičnije i jače. Dušan Petričić će na otvaranju potpisivati knjige, a zainteresovani posetioci moći će tokom trajanja izložbe da kupe printove izloženih karikatura s potpisom. 

Dušan Petričić, ilustrator i karikaturista, rođen je 1946. godine. Diplomirao je na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine. 

Ovaj značajan i međunarodno priznat likovni umetnik, posebno u domenu ilustracije knjiga i sadržaja za decu, autor je sada već legendarne špice za dečiji serijal “Poletarac”, ilustrovao je dečije knjige “Još nam samo ale fale”, “Nevidljiva ptica”, “My Family Tree and Me” i mnoge druge, a sarađivao je s poznatim piscima: od Duška Radovića do Margaret Etvud. Autor je brojnih animiranih filmova i dobitnik značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College u Oukvilu i na Ontario College of Art and Design u Torontu, u Kanadi.

Godinama je sarađivao sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina i magazina: The New York TimesThe Wall Street JournalThe Toronto StarScientific American. U nekim boljim vremenima, u zemlji koja se zvala Jugoslavija, radio je za Večernje novosti, zatim u jednom od nesrećnih ostataka te zemlje, Srbiji, sarađivao nekoliko  godina s dnevnim listom Politika iz koje je, na sopstveni ponos, izbačen kao nesaradljiv. 

Danas redovno objavljuje u magazinu NIN i portalu nova.rs.