Udruženje građanki FemPlatz, udruženje krokodil i preko 60 partnerskih organizacija, mreža i pojedinki zahteva Hitnu reakciju i sprečavanje femicida u Srbiji
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21477
post-template-default,single,single-post,postid-21477,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Udruženje građanki FemPlatz, udruženje krokodil i preko 60 partnerskih organizacija, mreža i pojedinki zahteva Hitnu reakciju i sprečavanje femicida u Srbiji

Udruženje građanki FemPlatz, udruženje krokodil i preko 60 partnerskih organizacija, mreža i pojedinki zahteva Hitnu reakciju i sprečavanje femicida u Srbiji

U periodu od 21. marta do danas saznali smo iz medija da su četiri žene ubijene. Prema izveštavanju medija, prekjuče je u Zaječaru ženu ubio komšija nakon nekoliko godina konstantnog maltretiranja, koje je više puta prijavila nadležnima. Žena iz Vranja preminula je u bolnici nakon što je suprug izbo nožem, a dve žene iz Beograda i Smederevske Palanke ubili su sinovi.* U istom periodu, mediji su izvestili o najmanje sedam pokušaja femicida i nasilja prema ženama. Dok se sve ovo dešava, institucije nadležne za sprečavanje i borbu protiv nasilja prema ženama ne reaguju niti se obraćaju uznemirenoj javnosti. 

Posebno je zabrinjavajuće što u navedenim slučajevima, i nakon prijave nasilja, nadležne institucije nisu obezbedile zaštitu i bezbednost ovih žena. Veliki broj ubistava žena nije sprečen zbog izostanka blagovremene i efikasne reakcije institucija sistema, od neblagovremenog reagovanja na prijave nasilja, preko umanjivanja opasnosti i nesagledavanja rizika od ugrožavanja bezbednosti žrtve.

Uprkos brojnim preporukama međunarodnih tela za ljudska prava i ženskih nevladinih organizacija, u Srbiji i dalje nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida. S druge strane, korišćenje trenutno raspoloživih mehanizama zaštite na adekvatan i dosledan način značajno bi unapredilo zaštitu žena od nasilja i sprečilo veliki broj femicida. Izostanak delotvorne prevencije femicida, kao najekstremnije manifestacije nasilja, svakog dana šalje poruku ženama da su njihovi životi manje vredni. 

Zahtevamo od institucija nadležnih za sprečavanje i zaštitu žena od nasilja da hitno reaguju na poslednje slučajeve femicida, istraže i objasne javnosti eventualne propuste i izostanak efikasne reakcije na prethodne prijave nasilja i navedu precizne korake za dalje sprečavanje femicida. Obaveze, standardi i planovi za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i sprečavanje femicida postoje, ali je potrebna delotvorna akcija, a ne deklarativno opredeljenje.  

Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen. I svaka institucija ima odgovornost i obavezu da radi na sprečavanju femicida.

*Raspoloživi podaci pokazuju da je 67% femicida počinjeno u partnersko-porodičnom odnosu (u 48,8% ubica je bivši ili sadašnji partner, a u 18,3% sin) – Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanje i procesuiranje, FemPlatz i Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju, 2020.

Zahtev potpisuju: 

  1. Udruženje građanki FemPlatz
  2. Akademija ženskog liderstva
  3. Alternativni centar za devojke
  4. Atina
  5. Beogradski centar za ljudska prava
  6. Bibija romski ženski centar
  7. BIRODI
  8. Centar modernih veština
  9. Centar Vrdničak
  10. Centar za biopolitičku edukaciju 
  11. Centar za podršku ženama
  12. Centar za prava deteta
  13. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom
  14. Da se zna!
  15. Feministička inicijativa protiv seksualnog nasilja Verujem ti 
  16. FEMIX
  17. Fondacija BFPE za odgovorno društvo 
  18. Gender knowledge hub
  19. Građanske inicijative
  20. IAN Međunarodna mreža pomoći
  21. Impuls Tutin
  22. Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11
  23. Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S
  24. Iz kruga Kragujevac
  25. Iz kruga Vojvodina
  26. Kolektiv Talas TIRV
  27. Mame su zakon
  28. Mreža SOS Vojvodina
  29. Neformalna grupa Prostori
  30. Nezavisno udruženje novinara Srbije
  31. NVO Astra
  32. NVO CETRA
  33. Omladinski centar Crna kuća 13
  34. Rime Zaječar
  35. Roma Daje
  36. Romska ženska mreža Republike Srbije
  37. Snaga prijateljstva Amity
  38. SOS Ženski centar
  39. Tim Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca
  40. Udruženje ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje
  41. Udruženje KROKODIL 
  42. Udruženje Romkinja Osvit
  43. Udruženje žena Peščanik 
  44. UG Libero
  45. Užički centar za prava deteta
  46. Viktimološko društvo Srbije
  47. YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava
  48. YUROM centar
  49. Ženska platforma za razvoj Srbije
  50. Ženska solidarnost
  51. Ženski centar Užice
  52. Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju
  53. Žensko udruženje kolubarskog okruga
  54. Žene juga Pirot


Pojedinke:  

  1. Aleksandra Galonja
  2. Biljana Maletin
  3. Dr Margareta Bašaragin
  4. Jelena Jaćimović
  5. Ljiljana Stevković
  6. Ljupka Mihajlovska
  7. Marina Pančić
  8. Olivera Ilkić
  9. Tatjana Macura
  10. Zorica Rašković