POMOZIMO POLINI I SVIM DRUGIM PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA U HARKOVSKOM PERINATALNOM CENTRU NA ISTOKU UKRAJINE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21484
post-template-default,single,single-post,postid-21484,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

POMOZIMO POLINI I SVIM DRUGIM PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA U HARKOVSKOM PERINATALNOM CENTRU NA ISTOKU UKRAJINE

POMOZIMO POLINI I SVIM DRUGIM PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA U HARKOVSKOM PERINATALNOM CENTRU NA ISTOKU UKRAJINE

Polinu je njena mama Irina Zelena rodila početkom marta. Na ovaj svet došla je tri meseca pre termina i sa samo 630 grama telesne težine. Polina i Irina smeštene su u Perinatalnom centru u Harkovu, gradu na severoistoku Ukrajine koji se već mesec dana nalazi pod teškim ratnim dejstvima. Izložen gotovo kontinuiranom ruskom granatiranju, ovaj grad je danas toliko razoren da je praktično neprepoznatljiv dok se civilne žrtve broje u stotinama. U ovako dramatičnim okolnostima gradski perinatalni centar zbrinjava buduće majke ne samo iz Harkova već i iz okolnih mesta dok je deo porodilišta s neonatologijom prebačen u podzemno sklonište. 

Kako smo saznali od Viktorije Milutin, načelnice severnog odeljenja Narodne zdravstvene službe, broj prevremeno rođenih beba u Ukrajini se tokom poslednjih meseci utrostručio. Razlog tome je taj što se trudnice u mnogim delovima zemlje obuhvaćenim ratom već nedeljama nalaze po podrumima i skloništima, u izrazito lošim sanitarnim uslovima, pa su samim tim izložene različitim vrstama infekcija što je najčešći uzrok prevremenog porođaja. 

Imajući u vidu da je prevremeno rođenim bebama potrebna adekvatna medicinska pomoć, te da čak i u idealnim uslovima one predstavljaju naročito osetljivu kategoriju, dok su u uslovima rata i akutnih nestašica njihovo zdravlje i životi dodatno ugroženi, nadležno osoblje ove institucije direktno je prosledilo Udruženju KROKODIL spisak najhitnijih medicinskih potrepština. U njih se ubrajaju inkubatori, monitori, respiratori i sl.

 Nakon nabavke minimalne količine ove opreme zaposleni u Udruženju KROKODIL će lično odneti opremu u Ukrajinu. Osim Poline, naša pomoć je potrebna i Viktoriji, Veroniki i drugim prevremeno rođenim bebama rođenih s težinom ispod jednog kilograma koje se još uvek nalaze u kritičnom stanju.

  • Spisak potrebne opreme:
  • autonomni inkubator – 2
  • uređaj za veštačku ventilaciju pluća (anestetičko-respiratorni) – 2
  • koncentrator kiseonika 10l – 5
  • monitor – 2
  • komplet hirurških instrumenata za carski rez – 5
  • dečiji tonometar – 20
  • medicinski kontaktni / beskontaktni termometar – 20
  • termo ćebad za odrasle – 2
  • ambu vreća – 10

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da se priključe našoj humanitarnoj kampanji, pomognu koliko god mogu i tako pokažu empatiju i solidarnost s nedužnim žrtvama rata. Donacije se mogu izvršiti putem računa: 170-0030039599000-25 s naznakom Donacija za nabavku opreme za Harkovski gradski perinatalni centar. Primalac je Udruženje KROKODIL, Karađorđeva 43, 11000 Beograd.


Instrukcije za uplate iz inostranstva:
UDRUZENJE KROKODIL, Karadjordjeva 43/2, 11000 Beograd, UniCredit Bank Serbia JSC
EUR

IBAN: RS35170003003959900122 SWIFT: BACXRSBG
USD

IBAN: RS35170003003959900995 SWIFT: BACXRSBG

Ovom prilikom takođe želimo da pozovemo sve ljude dobre volje da dostave pomoć u vidu hrane, higijenskih proizvoda i drugih materijala kako bi doprineli da se život civila uhvaćenih u ratnim dejstvima barem delimično olakša. Humanitarna pomoć se prikuplja u prostorijama ambasade Ukrajine koja se nalazi u ulici Paje Adamova 4 u Beogradu, svakog radnog dana od 9 do 20 časova. Za više informacija posetite fb stranicu Ambasade: https://www.facebook.com/ambasadaukrajine/