Razgovor i čitanje poezije s Grug Muse – gošćom KROKODILove kuće za pisce u aprilu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21532
post-template-default,single,single-post,postid-21532,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Razgovor i čitanje poezije s Grug Muse – gošćom KROKODILove kuće za pisce u aprilu

Razgovor i čitanje poezije s Grug Muse – gošćom KROKODILove kuće za pisce u aprilu

Razgovor i čitanje poezije s Grug Muse
Učestvuje: Grug Muse; moderira: Stefana Pekez
Razgovor će se voditi na engleskom, a čitanje poezije na velškom jeziku s engleskim prevodom.
Utorak, 19. april, 18:30 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Snimak događaja biće dostupan na YT kanalu @KrokodilEngagingWords.

111. gošća KROKODILove Kuće za pisce, pesnikinja i esejistkinja Grug Muse, koja u Beogradu boravi u periodu od 10. do 20. aprila u okviru projekta Ulysses’ Shelter, predstaviće se publici na događaju u KROKODILovom Centru u utorak, 19. aprila s početkom od 18:30 časova. S Grug Muse će o njenom stvaralaštvu, velškoj književnosti i kulturi razgovarati Stefana Pekez.

Grug Muse pesnikinja je i esejistkinja koja stvara na velškom jeziku, urednica, performerka i istraživačica iz Gvineta u severnom Velsu. Studirala je politikologiju na Univerzitetu u Notingemu, kao i u Češkoj. Jedna je od urednika i osnivača književnog časopisa Y Stamp. Njenu prvu zbirku poezije Ar Ddisberod (Barddas, 2017) pratio je pamflet Llanw + Gorwel (annibynnol, 2019). Njeni radovi su objavljivani u publikacijama na velškom i engleskom jeziku, kao što su O’r Pedwar GwyntPoetry Wales, Panorama: the journal of intelligent travel i u antologijama poput When they start to love you as a machine you should run (New River Press, 2019), Cheval 11 (Parthian, 2018) i Cyfrol Gŵyl y Ferch (Gŵyl y Ferch, 2019). Njenu najnoviju zbirku poezije merch y llyn, objavio je Cyhoeddiadau’r Stamp 2021. godine. Takođe je kourednica zbirke eseja Welsh (Plural) koja se bavi promišljanjem velškog identiteta (Repeater, 2022). U svom stvaralaštvu istražuje ekološke i mesne, kao i feminističke teme. Trenutno radi na doktoratu koji se bavi velškom putopisnom literaturom o Latinskoj Americi.

Stefana Pekez se pridružila KROKODILovom timu u oktobru 2021. godine kao asistentkinja u sektoru komunikacija, nakon učešća u KROKODILovom programu Novinar na dan u avgustu 2021. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, studijski program: holandski jezik, književnost, kultura (sa švedskim i engleskim kao drugim jezicima). Potom je upisala master studije Kulturologije na Fakultetu političkih nauka. Trenutno je takođe i saradnica Skandinavskog kutka.

Boravak Grug Muse realizuje se kroz projekat Ulysses’ ShelterULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.