Otvoreni poziv za novu generaciju KROKODILovih Novinara na dan
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21578
post-template-default,single,single-post,postid-21578,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvoreni poziv za novu generaciju KROKODILovih Novinara na dan

Otvoreni poziv za novu generaciju KROKODILovih Novinara na dan

Ako imaš između 18 i 30 godina, pisac/spisateljica, novinar/ka, bloger/ka, student/kinja si ili jednostavno voliš da čitaš knjige i pišeš a želiš da budeš deo jednog od najvećih književnih festival u regionu, festivala KROKODIL, onda nam pošalji svoju prijavu do 30. maja na office@krokodil.rs koja će sadržati kratku biografiju i motivaciono pismo. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan će proći kroz novinarsku školu koja će se održavati svakodnevno od 5. do 12. juna a koju će voditi neki od profesionalaca iz vodećih medijskih kuća u Srbiji. Nakon škole KROKODILovi novinari na dan imaće priliku da prođu kroz mentorisanu praksu pripreme visoko kvalitetnog medijskog sadržaja za KROKODILov portal kao i druge tradicionalne medije. Ako ti je želja da intervjuišeš neke od najvećih književnih zvezda danas onda je ovo tvoja prilika!
Ne zaboravite da se i ove godine takmičite međusobno za šestomesečnu plaćenu praksu u Udruženju KROKODIL. Međusobno se ocenjujete a mi kao KROKODIL imamo jedan glas. Evaluiraju se posvećenost radu, posvećenost grupi, volja, želja, kvalitet proizvedenog sadržaja, timski rad i dr.

Novinar na dan je već ustanovljena i popularna KROKODILova platforma koja je proizvela tri generacija mladih novinara, kao i više od 70 objavljenih intervjua, reportaža i istraživačkih priča u periodu od 2019. godine pa sve do danas.

Novinar na dan – Novinari protiv rasizma predstavlja specijalno izdanje programa koje će biti realizovano u okviru festivala KROKODIL 2022. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan proći će kroz jednonedeljni trening čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima.

Cilj ovogodišnjeg četvoromesečnog programa jeste uključivanje budućih mladih novinara u pitanja društvenih, političkih i kulturnih izazova na području Zapadnog Balkana te ohrabrivanje u borbi protiv stereotipa i predrasuda koji su formirani usled loše prakse u medijima, prouzrokovane dominacijom tabloidnog i prorežimskog izveštavanja. Studenti će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. U sklopu programa biće objavljen i buklet sa više od 80 intervjua i drugih novinarskih sadržaja koji su pisali učesnici projekta. Različitost u medijima biće predstavljena kroz tematske sadržaje koji će imati fokus na kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima.

XIV Festival KROKODIL nosi naziv Godina magijskog mišljenja i održaće se od 17. do 19. juna u Beogradu i 23. i 24. juna u Novom Sadu. Učestvuju: Margaret Atvud – Asja Bakić – Corax –  Ana Ćurčin – Boris Dežulović – Ilija Đurović – Ana Marija Grbić – Ariana Harviks – Mirjana Karanović – Marčelo – Dušan Petričić – Jasminka Petrović/Raša Andrić – Hana Selimović – Rade Šerbedžija – Tena Štivičić – Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi. Intervjui: Mima Simić i Daško Milinović.

www.krokodil.rs #journalistforaday2022 #novinarnadan2022 #festivalkrokodil2022 #godinamagijskogmišljenja

Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.