PROMO video Festival KROKODIL 2022: godina magijskog mišljenja
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21658
post-template-default,single,single-post,postid-21658,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PROMO video Festival KROKODIL 2022: godina magijskog mišljenja

PROMO video Festival KROKODIL 2022: godina magijskog mišljenja

“Godina magijskog mišljenja (eng. The Year of Magical Thinking) naslov je koji dugujemo nedavno preminuloj američkoj autorki i esejistkinji Džoan Didion čiji su uvidi u putanje kojima se ljudska vrsta kreće kroz XX i XXI vek kao i upečatljivi prikazi društvenih nemira i psihološke fragmentacije uveliko obeležili način na koji doživljavamo savremenost. Preuzet iz njene istoimene autobiografske knjige koja se bavi suočavanjem s iznenadnom smrću supruga i terminalnom bolešću jedine kćerke, ovaj naslov, naravno, predstavlja direktan omaž nenadmašnoj spisateljici. Međutim, takođe nam skreće pažnju na kolektivnu, globalnu, izuzetno složenu traumu kojoj je stanovništvo planete zemlje danas izloženo. U direktnom čeonom sudaru s izvesnošću ekološke apokalipse, s novim, misterioznim pandemijama, agresivnim, krvožednim diktatorima s prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnom da uništi čitavo čovečanstvo ali i izuzetnom glupošću i slepilom ljudske vrste koja se, zahvaljujući razvoju komunikacionih tehnologija pred nama pokazala u svoj svojoj raskoši dok, rečima Artura Keslera, “mesečarimo ka Armagedonu”, mi, čini se, nismo sposobni da u potpunosti pojmimo kuda smo to doveli civilizaciju. I, zauzvrat, dokle nas je civilizacija dovela.
Ako se fokus dodatno približi kako bismo pažljivije osmotrili naš mali kraj planete, već poslovično deprimirajuć jugoistok Evrope ili zapadni Balkan, kako vam drago, stvar postaje još unekoliko mračnija. Suočeni s poražavajućom vladavinom stabilokrata i identitetlija iza kojih se nad nama nadnosi ogroman plimni talas retrogradne desnice i autohtonog ur-fašizma koji doslovno izvire iz tla svuda oko nas, mi se suočavamo s fatalističkim pomislima da su neke pojave ovde kod nas tako duboko utemeljene da je njihova korenita promena stvar istrajnog višedecenijskog a verovatno i viševekovnog rada s krajnje neizvesnim ishodom. Koji, da stvar bude samo još crnja, nije pošteno ni započet a kad će – ne znamo. Sve češće stoga pomišljamo kako bi najlakše a možda i najpametnije bilo dići ruke od svega ili jednostavno podići pogled prema nebu i nadati se najboljem. Misliti magijski, dakle.
Naš odgovor na sve to je upravo novo izdanje međunarodnog i regionalnog festivala KROKODIL koje je pred nama.“

Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL