VLADIMIRU ARSENIJEVIĆU NAGRADA “ŽIVORAD KOVAČEVIĆ”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21657
post-template-default,single,single-post,postid-21657,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

VLADIMIRU ARSENIJEVIĆU NAGRADA “ŽIVORAD KOVAČEVIĆ”

VLADIMIRU ARSENIJEVIĆU NAGRADA “ŽIVORAD KOVAČEVIĆ”

Evropski pokret u Srbiji, Centar za regionalizam i Centar za spoljnu politiku, ovogodišnju nagradu „Živorad Kovačević“ za doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, dodelili su predsedniku Upravnog odbora i kreativnom direktoru Udruženja KROKODIL, Vladimiru Arsenijeviću.

Nagradu su uručili Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku, koji su podsetivši na lik i delo Živorada Kovačevića govorili o dostignućima Vladimira Arsenijevića koja su ga kandidovala za ovo priznanje.

Svečanosti dodele je prisustvovao i ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, koji je uz ostalo istakao da vrednosti koje nagrada predstavlja su i vrednosti koje su ugrađene u programe Misije OEBS-a u Srbiji, koji aktivno podržavaju regionalnu saradnju u različitim oblastima.
„Biti s nekim ko je drugačijeg porekla, iz druge zajednice ili zemlje, pomaže nam da ga bolje razumemo i da se okupimo kao ljudi. Doprinos gospodina Arsenijevića u ovom pogledu je impresivan.

Nagrada nosi ime Živorada Kovačevića, istaknutog diplomate i intelektualca koji je kroz život i aktivizam pokazao upravo te vrednosti. Jako mi je drago što se njegovo nasleđe nastavlja, ne samo kroz njegove ideje i ideale ugrađene u Igmansku inicijativu, čiji je koosnivač, već i kroz ovu nagradu“, rekao je Bratu.

Vladimir Arsenijević je rođen 1965. godine u Puli, a svoj prvi roman U potpalublju, objavio je 1994. godine. Ovaj roman je preveden na dvadeset jezika, a za njega je dobio i NIN-ovu nagradu. Predstava nastala po istoimenom romanu 1996. godine dobila je Sterijinu nagradu. Roman U potpalublju je prva knjiga iz Srbije objavljena u Hrvatskoj (Arkzine, Edicija Bastard, 1997) nakon višegodišnje pauze izazvane nasilnim raspadom zajedničke države.

Roman Anđela, kao drugi deo ciklusa Cloaca Maxima, Arsenijević je objavio 1997. godine. Tokom 2000. godine izlazi i njegova treća knjiga Meksiko – ratni dnevnik, a 2004. godine objavlјuje ilustrovani roman Išmail u saradnji sa strip crtačem Aleksandrom Zografom.

Pored redovne književne produkcije (7 romana, 2 zbirke priča, knjiga eseja, nekoliko dramskih tekstova, dva filmska scenarija i jedan broj objavljenih prevoda knjiga s engleskog jezika) Vladimir Arsenijević 2000. godine pokreće izdavačku kuću Rende koja je velikim delom (naročito kroz aktivnosti edicije Ledolomac i objavljivanje i promovisanje u Srbiji savremenih naslova glavnih aktera regionalnih književnosti) bila posvećena obnavljanju veza između postjugoslovenskih zemalja pokidanih tokom devedesetih godina.

U periodu od 2007. do 2009. godine vodi novoosnovanu beogradsku podružnicu hrvatske izdavačke kuće VBZ u okviru koje nastavlja s regionalnom izdavačkom politikom. Takođe, 2009. godine osniva Udruženje Krokodil, čiji je predsednik Upravnog odbora i kreativni direktor. Ovo udruženje poznato je kao organizator istoimenog festivala (Književno Regionalno Okuplјanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju), veoma prepoznatljive regionalne književne i kulturne manifestacije koja okuplјa istaknute književnike i umetnike iz Srbije, postugoslovenskih zemalja i Evrope. Tokom 2018. godine otvoren je i Krokodilov centar za savremenu književnost, multifunkcionalni prostor za održavanje različitih kulturnih manifestacija.

Vladimir Arsenijević je i dobitnik nagrade Narodne biblioteke Srbije za najbolјu knjigu u mreži javnih biblioteka Republike Srbije za roman Predator iz 2011. godine. 

Svojim višedecenijskim doprinosom Vladimir Arsenijević je promovisao toleranciju, dijalog i bolje razumevanje Republike Srbije i njenog susedstva, ali je doprineo i poboljšanju njenog imidža na polju kulture i umetnosti.

Takođe, uspešno je uticao i na povezivanje između naroda i država Zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na postjugoslovensko područje, koje je opterećeno nasleđem oružanih sukoba tokom 90-ih godina prošlog veka.

Ovo priznanje se dodeljuje za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji. Evropski pokret u Srbiji, Centar za regionalizam i Centar za spoljnu politiku bave se regionalnom saradnjom i odnosima sa susedima i ovom nagradom žele da podstaknu veće angažovanje pojedinaca, organizacija i celokupnog društva u Srbiji na pomirenju, međusobnom razumevanju i saradnji u regionu.

Izvor: https://www.emins.org/vladimiru-arsenijevicu-nagrada-zivorad-kovacevic/