Gigantomahija I – Dubravka Stojanović vs. Novi Nebojša Milenković četvrtak 23. jun od 20 sati
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21836
post-template-default,single,single-post,postid-21836,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Gigantomahija I – Dubravka Stojanović vs. Novi Nebojša Milenković četvrtak 23. jun od 20 sati

Gigantomahija I – Dubravka Stojanović vs. Novi Nebojša Milenković četvrtak 23. jun od 20 sati

Festival KROKODIL 2022 u NOVOM SADU

GIGANTOMAHIJA I

Četvrtak 23. jun od 20h

Kreativni distrikt

Live prenos na YT kanalu @krokodilengagingwords

Ulaz slobodan

Da li je “bolji” Beograd na vodi ili Novi Sad na vodi? U popularnom KROKODILovom formatu, Gigantomahiji, na aktuelna pitanja urbanizma mišljenja će suočiti istoričarka Dubravka Stojanović i pisac, istoričar umetnosti i građanski aktivista Novi Nebojša Milenković.  

DUBRAVKA STOJANOVIĆ (1963, Beograd) je istoričarka i univerzitetska profesorka. Diplomirala je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1987. godine, magistrirala 1992. i doktorirala 2001. Od 1988. do 1996. bila je zaposlena u Institutu za noviju istoriju Srbije. Na Filozofskom fakultetu radi od 1996. godine, a od 2016. godine u zvanju redovnog profesora. Bavi se pitanjem demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem XIX i početkom XX veka; evropskim uticajima u Srbiji početkom XX veka; interpretacijama istorije u novim srpskim udžbenicima (potpredsednica je Balkanskog komiteta za obrazovanje u oblasti istorije); istorijom žena u Srbiji; procesima modernizacije. Učestvovala je na mnogim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu i sarađivala na mnogim stranim projektima. Živi i radi u Beogradu.

NOVI NEBOJŠA MILENKOVIĆ (1971), kustos, pisac, bloger, građanski aktivista. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tekstove i eseje o književnosti, umetnosti, kulturi, politici, ekologiji i društvu objavljuje u više desetina regionalnih časopisa, novina i veb-portala. Objavio šest zbirki pesama, knjigu priča „O Harmsu i drugim demonima“ (2016), istorijsko-umetničku studiju „Zvezda i njena senka – Ikonografske predstave zvezde petokrake u umetnosti socijalističkog i postsocijalističkog društva“ (2006), umetničke monografije o Slavku Matkoviću (2005), Balintu Sombatiju (2005), Vladimiru Kopiclu (2007), Vujici Rešinu Tuciću (2011), Slobodanu Šijanu (2013), Božidaru Mandiću i Porodici bistrih potoka (2015) i Iliji Šoškiću (2018, sa Zoranom Erićem). U izdanju Akademske knjige 2019. objavio roman „Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici“, a  2021. i erotsko psihološki triler “Savršen antitalenat za sreću”. Živi u Novom Sadu sa suprugom Suzanom Vuksanović, ćerkom Nikolinom Aleksandrom i šnaucerkom Lilly.

 Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.