GIGANTOMAHIJA II – Njuz.net vs. Marka Žvaka PETAK 24. JUN OD 20 SATI
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21849
post-template-default,single,single-post,postid-21849,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

GIGANTOMAHIJA II – Njuz.net vs. Marka Žvaka PETAK 24. JUN OD 20 SATI

GIGANTOMAHIJA II – Njuz.net vs. Marka Žvaka PETAK 24. JUN OD 20 SATI

Festival KROKODIL 2022 u NOVOM SADU

GIGANTOMAHIJA I

Četvrtak 23. jun od 20h

Kreativni distrikt

Live prenos na YT kanalu @krokodilengagingwords

Ulaz slobodan

Ekologija vs. napredak? Istok vs. zapad? Njuz.net vs. Marka Žvaka? U ove tri uzbudljive runde gigantomahije mišljenja će suočiti na domaćoj sceni nezaobilazni i urnebesni dvojci Marko Dražić i Viktor Marković s jedne strane i Dušan Šaponja i Dušan Čavić s druge.

MARKO DRAŽIĆ (1980, Beograd). Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, da bi pred kraj studija neplanirano počeo da radi kao novinar. U novinarstvu se nije dugo zadržao i napustio ga je kada je doneo, na prvi pogled suludu odluku, da profesionalno krene da se bavi satirom na portalu Njuz.net, gde je do dana današnjeg jedan od urednika i stalni autor. Od 2013, zajedno sa svojim kolegama, postao je deo scenarističkog tima emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kako mu je, kao i ostalim scenaristima, dosadilo da stalno budu iza kamere u senci glavne zvezde, pre nekoliko godina pokrenuli su Njuz podkast. Bio je urednik i jedan od autora Njuzove knjige “Prava istorija sveta”, koja je postigla krajnje neočekivan uspeh kod publike, prestigavši u jednom momentu čak i Jelenu Bačić Alimpić na listi najprodavanijih knjiga u zemlji.

Oženjen je, ima dve ćerke, a poslednjih godina, usled nagoveštaja krize srednjih godina, počeo je da trči maratone. 

VIKTOR MARKOVIĆ (1979, Beograd, Srbija) jedan je od osnivača i autora sajta Njuz Net i emisije 24 minuta. Zna norveški, ali samo jako formalno i ozbiljno. S druge strane, na srpskom zna da smisli dobru foricu. Plan za budućnost mu je da jednog dana smišlja dobre forice na norveškom. 

DUŠAN ŠAPONJA i DUŠAN ČAVIĆ su od 1994. novinari i autori radio i tv emisija. Emisije TV serijala Ciklotron i Marka Žvaka emitovane na TV B92 su više puta nagrađivane u zemlji i inostranstvu. Godine 2008. njihov film PRC proglašen je za najbolji kratki film na festivalu dokumentarnog filma Kratkofil u Banja Luci. Šaponja i Čavić su svoje znanje usavršavali i na Discovery masterschool-u 2009. i to kao jedini polaznici van teritorije EU. Serijal Marka Žvaka čiji se segmenti nalaze u video radu Greetings from Serbia se redovno emituje na Youtube platformi i TV Insajder. Krajem 2020. uručena im je nagrada „Dobar primer novog optimizma”. U međuvremenu, Šaponja pravi vino, a Čavić kroji i šije.

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.