NOVOSADSKA DEBATA O EVROPI ii – IVAN VEJVODA, GAZELA PUDAR DRAŠKO, ALEKSEJ KIŠJUHAS I LJUBICA GOJGIĆ PETAK 24. JUN OD 20 SATI
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21846
post-template-default,single,single-post,postid-21846,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

NOVOSADSKA DEBATA O EVROPI ii – IVAN VEJVODA, GAZELA PUDAR DRAŠKO, ALEKSEJ KIŠJUHAS I LJUBICA GOJGIĆ PETAK 24. JUN OD 20 SATI

NOVOSADSKA DEBATA O EVROPI ii – IVAN VEJVODA, GAZELA PUDAR DRAŠKO, ALEKSEJ KIŠJUHAS I LJUBICA GOJGIĆ PETAK 24. JUN OD 20 SATI

Novosadska debata o Evropi II
Petak 24. jun od 20h
Kreativni distrikt
Live prenos na YT kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=nwfZYsvIl7I
Ulaz slobodan

Drugog dana KROKODILovog debatnog programa u Novom Sadu, Gazela Pudar Draško, Aleksej Kišjuhas i Ivan Vejvoda zajedno sa Ljubicom Gojgić pričaće o demokratiji i stabilokratiji.

GAZELA PUDAR DRAŠKO (1982) je viša naučna saradnica i direktorka Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Aktivna je u oblasti istraživanja praktičnih politika i aktivnostima civilnog sektora u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. Primarno polje interesovanja joj je politička sociologija, posebno istraživanje društvene angažovanosti. Piše o intelektualnom angažmanu, rodu i društvenim pokretima. Članica je Izvršnog odbora Instituta za demokratski angažman jugoistočne Evrope. Jedna je od inicijatorki i osnivačica Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

IVAN VEJVODA (1949, Beograd) srpski je politikolog, prevodilac i bivši političar.

Tokom devedesetih bio je aktivnih među intelektualcima demokratskog opozicionog pokreta: bio je jedna od osnivača Demokratskog foruma (1990) i “Beogradskog kruga” (1992). Ivan Vejvoda je objavio brojne radove i članke o političkoj teoriji, demokratiji i tranziciji u društvima istočne Evrope.

Aleksej Kišjuhas je sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bavi se klasičnom i savremenom teorijskom sociologijom, sociologijom revolucija, sociologijom emocija i sociološkom metateorijom. Redovni je kolumnista dnevnog lista „Danas“ od 2006. godine. 

LJUBICA GOJGIĆ (1970, Titovo Užice) je novinarka i urednica. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu a diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Od 1992. godine radi kao novinarka i urednica (Radio Index, NIN, Demokratija, RTV B92). Urednica je i voditeljka emisije Pravi ugao na RTV Vojvodine.  Od 2014. gostuje kao predavač UNS-ove novinarske škole, a od 2016. predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Dobitnica je brojnih novinarskih nagrada, kao i priznanja „Vitez nacionalnog reda Legije časti“ koju dodeljuje predsednik Francuske.

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.