Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Paule Erizanu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22904
post-template-default,single,single-post,postid-22904,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Paule Erizanu

Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Paule Erizanu

Razgovor s Paulom Erizanu
Moderira: Stefana Pekez
Jezik razgovora: engleski
Utorak, 25. oktobar, 19 časova
KROKODILov Centar (Karađorđeva 43, ulaz s Malih stepenica)

U utorak, 25. oktobra, s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru ćemo predstaviti mladu autorku i novinarku iz Moldavije, Paulu Erizanu, koja tokom oktobra boravi u KROKODILovoj Kući za pisce. S Paulom Erizanu ćemo, osim o njenom književnom i žurnalističkom radu, razgovarati i o savremenoj književnoj i kulturnoj sceni u Moldaviji i Rumuniji, zatim o feminizmu, sovjetskom nasleđu i postsovjetskim transformacijama i izazovima u Istočnoj Evropi, a posebno ćemo se osvrnuti na roman na kojem trenutno radi i koji predstavlja nastavak njenog debitantskog romana o ranim sovjetskim feministkinjama Aleksandri Kolontaj i Inesi Armand.

Paula Erizanu je rođena u Kišinjevu, Moldavija, 1992. godine. Već deset godina radi u Londonu kao novinarka gde je sarađivala, između ostalih, s listovima BBC, The Guardian i London Review of Books. Takođe je nagrađivana autorka na rumunskom jeziku. Njena prva knjiga, dnevnik sa masovnih protesta u Moldaviji 2009. godine This is my first revolution. Steal It (Cartier, 2010, trilingvalno izdanje) osvojila je Uneskovu nagradu za najlepšu knjigu godine u Nemačkoj. Takođe je autorka zbirke poezije Take Care (Charmides, 2015). Zajedno s pesnikinjom i kritičarkom Alinom Purkaru uredila je pionirsku trodelnu antologiju A Century of Romanian Poetry Written by Women (Cartier, 2019-2021). Njen debitantski roman The Woods Are Burning, fikcionalizovani istorijski prikaz života ranih sovjetskih feministkinja Aleksandre Kolontaj i Inese Armand, objavljen je 2021. godine. Za ovaj roman nagrađena je nagradom za mladog pisca godine na svečanosti mladih pisaca u Rumuniji, a roman je takođe ušao u uži izbor za nagradu Sofia Nădejde u Bukureštu, Rumunija i Festival du Premier Roman u Šamberiju, Francuska.

Boravak Paule Erizanu u KROKODILovoj Kući za pisce podržava Evropska književna mreža Traduki.