Grupa podrške roditeljima prevremeno rođene dece u KROKODILovom Centru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23032
post-template-default,single,single-post,postid-23032,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Grupa podrške roditeljima prevremeno rođene dece u KROKODILovom Centru

Grupa podrške roditeljima prevremeno rođene dece u KROKODILovom Centru

Grupa podrške #1

Petak, 9. decembar, 17h

KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

Grupu moderira: Natalija Đondović

Grupa podrške roditeljima prevremeno rođene dece održaće se 9. decembra u KROKODILovom centru. Ovo je prva od mnogih radionica koje će se održavati svakog meseca a za cilj imaju pružanje podrške roditeljima, koji mogu u sigurnom prostoru uz profesionalnu pomoć da podele ono sa čim se trenutno suočavaju,  Radionice će moderirati psihološkinja Natalija Đondović.

Grupa podrške roditeljima prevremeno rođene dece predstavlja sigurno mesto na kojem članovi grupe mogu podeliti svoje izazove i teškoće u roditeljstvu, kao i u svakodnevnom fukcionisanju, zatražiti savet o određenoj situaciji, razgovarati o tome kako bolje da razumeju određena dečija ponašanja, njihove uzroke, svoje reakcije na njih, kako postupati da bi se olakšala porodična svakodnevica.

Grupe neće činiti više od 15 članova po seansi i trajaće 90 minuta. Radi se o tzv. otvorenoj grupi u kojoj članovi koji su završili proces odlaze iz grupe, a novi članovi ulaze u grupu. Za sadržaj grupne diskusije važi pravilo o poverljivosti. Ukoliko želite da se prijavite potrebno je da pošaljete mejl naslovljen sa “Podrška roditeljima” i osnovne podatke na adresu prijave@krokodil.rs

Šta su grupe podrške?

Čovek raste, razvija se, igra i uči, najpre u porodičnoj, a zatim u drugim socijalnim grupama koje kreira i u kojima daje svoj doprinos. Psihoterapijska grupa je umanjena reprezentacija socijalnog univerzuma svakog pojedinca. Grupe podrške okupljaju ljude koji se suočavaju sa istim izazovima.

Šta možete da očekujete u grupama podrške?

Učestvovanje u grupama podrške nudi priliku roditeljima da se povežu sa ljudima koji se suočavaju sa sličnim iskustvima i da sa njima podelite svoje dileme i osećanja. Ulazak u grupu izaziva neprijantnost i nelagodu na početku.Teško je govoriti o svojim problemima pred nepoznatim ljudima,međutim kada čujete da i drugi prolaze kroz iste situacije,shvatićete da niste različiti i da niste sami. Uprkos složenosti ljudskih problema, pojedine zajedničke osobine su evidentne i članovi grupe tokom procesa shvataju koliko su slični jedni drugima, što dovodi do dubljeg povezivanja, prihvaćenosti i podrške. Članovi grupe razgovaraju o svojim iskustvima, osećanjima, razmenjuju ideje, predlažu nove načine za rešavanje određenog problema i pružaju emocionalnu podršku jedni drugima. Gledajući kako drugi ljudi rešavaju probleme, možete otkriti čitav niz strategija za suočavanje sa svojim. Vremenom se razvija bliskost i poverenje među članovima grupe i grupa postaje sigurno mesto. Grupa takođe pruža mogućnost da se kroz interakciju sa drugim članovima shvate sopstveni obrasci razmišljanja i ponašanja.

Koje su koristi od grupe podrške?

Grupe podrške smanjuju osećaj izolacije i usamljenosti, donose olakšanje, veće samopoštovanje, destigmatizuju dijagnozu i pomažu članovima u deljenju resursa i veština prevladavanja problema. Smanjuju nivo stresa, redukuju anksioznost i depresivnost koje prate krizne situacije i poboljšavaju kvalitet života.

Natalija Đondović je diplomirala psihologiju u Nišu 2009. godine, a nakon toga upisala i uspešno završila Sistemsku porodičnu terapiju u organizaciji Asocijacije Sistemskih terapeuta (AST), akreditovana od strane Evropske Asocijacije sistemskih terapeuta (EFTA) i Evropske Asocijacije psihoterapeuta (EAP). Od 2022. godine je i nositeljka Nacionalnog sertifikata za Psihoterapiju. Od 2013. do 2020. godine radila je kao psiholog u Institutu za neonatologiju u Beogradu gde je bila podrška roditeljima tokom borbe sa prevremenim rođenjem deteta. Od jula 2020. godine zaposlena u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu kao psiholog, trenutno je I specijalizantkinja iz medicinske psihologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.  Poseduje višegodisnje iskustvo kao predavačica i psihoterapeutkinja.