Nove neprijateljske ofanzive i samoodbrambeni spomenici
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23037
post-template-default,single,single-post,postid-23037,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nove neprijateljske ofanzive i samoodbrambeni spomenici

Nove neprijateljske ofanzive i samoodbrambeni spomenici

U novoj epizodi KROKODIlovog podcasta možete poslušati razgovor povodom objavljene monografije “Antifašizam kao samoodbrambeni spomenik”.

Učesnici su govorili o tekućim rušenjima u regionu ali i obnovama partizanske spomeničke baštine, kao i analizirali efekte umetničke intervencije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“, koja je realizovana 2020. godine u Rijeci. Njegova umetnička akcija mogla bi se shvatiti kao promišljen gest koji potkopava trenutni uspon nacionalističkog nasilja u Evropi. Upravo ova akcija predstavlja vrlo preciznu tačku u kojoj se sučeljavaju fašističko i antifašističko nasleđe i definiše Cvijanovićev gest kao odnos između društva, politike i umetnosti. Autori i autorke tekstova: Ivana Bago, Gal Kirn, Mihal Kozlovski, Dragan Markovina, Katarina Peović, Srećko Pulig i Stefano Taccone. Monografiju je dizajnirao Mario Aničić.


Učesnici razgovora: Dragan Markovina, istoričar i publicista, Igor Štiks, pisac i politički filozof.

Link do razgovora