Tribina Prostori slobode: kada ostanemo isključeni/e
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23026
post-template-default,single,single-post,postid-23026,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tribina Prostori slobode: kada ostanemo isključeni/e

Tribina Prostori slobode: kada ostanemo isključeni/e

Tribina Prostori slobode: kada ostanemo isključeni/e
Učestvuju: Jelena Ilić i Tamara Mihajlović; razgovor vodi: Svetlana Kijevčanin
Četvrtak, 1. decembar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U četvrtak, 1. decembra, s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru će se održati tribina pod nazivom Prostori slobode: kada ostanemo isključeni/e. Šta bi se desilo ukoliko bi neko od ukrajinskih rezidenata poželeo da ostane u Srbiji? S kakvim izazovima bi se suočili u pogledu uklapanja u srpsko društvo? O ovoj temi, samoj inkluziji, ali i o aspektima istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana prema izbeglicama/migrantima u Srbiji u 2021. godini, koje je sproveo Beogradski centar za ljudska prava i koje će ovom prilikom biti predstavljeno, govoriće Jelena Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava i Tamara Mihajlović iz Centra za prava deteta, u razgovoru sa Svetlanom Kijevčanin iz Udruženja KROKODIL.

Jelena Ilić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu i još tokom studija aktivno se bavila studentskom politikom i aktivizmom, kada je počela i posebno da se zanima za temu ljudskih prava. Dugogodišnje radno iskustvo razvijala je radeći u organizacijama civilnog društva u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Belorusiji kroz zastupanje u postupku azila, pristup ekonomskim i socijalnim pravima izbeglica pred nadležnim organima i međunarodnim telima, kao i privatne advokatske prakse. Njen rad usmeren je na jačanje kapaciteta i unapređenje javnih politika u oblastima: integracije izbeglica, prava stranaca, zabrane diskriminacije i ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava marginalizovanih grupa. Trenutno angažovana u Beogradskom centru za ljudska prava, koordinatorka je klastera za azil i migracije Platforme organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava i urednica portala azil.rs, specijalizovanog za izbegličko pravo i pravo azila. Autorka je i koautorka više izveštaja, radova i prikaza.

Tamara Mihajlović diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odseku pedagogije. Nakon završenih osnovnih studija, studirala je na multidisciplinarnim master studijama pri Rektoratu Univerziteta u Beogradu u oblasti migracija. Petogodišnje volontersko i radno iskustvo u civilnom sektoru stekla je radom na projektima sa decom, mladima i u oblasti obrazovanja. Tamara je tokom 2019.godine pohađala školu ljudskih prava „Vojin Dimitrijević“ Beogradskog centra za ljudska prava, a dodatna znanja i veštine stekla je na brojnim stručnim seminarima, treninzima i konferencijama iz oblasti multikulturalnosti, ljudskih prava i koordinacije projekata. Član je centra MIGREC pri Fakultetu političkih nauka u Beogradu u okviru kojeg se bavi dečijim pravima i integracijom u oblasti migracija. Pridružila se Centru za prava deteta 1. septembra 2022.godine na poziciji projektne koordinatorke.

Tribina se realizuje u okviru projekta Prostori slobode. Ovaj projekat Udruženja KROKODIL podržali su: Evropska fondacija za kulturu, Fondacija Hajnrih Bel, FRIDA i Pobunjene čitateljke i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).