Otvoreni poziv za lokalne inicijative, udruženja, organizacije civilnog društva, grupe građana/ki i pojedince/ke da se prijave za učešće u projektu “Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23088
post-template-default,single,single-post,postid-23088,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvoreni poziv za lokalne inicijative, udruženja, organizacije civilnog društva, grupe građana/ki i pojedince/ke da se prijave za učešće u projektu “Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa”

Otvoreni poziv za lokalne inicijative, udruženja, organizacije civilnog društva, grupe građana/ki i pojedince/ke da se prijave za učešće u projektu “Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa”

Udruženje KROKODIL poziva sve zainteresovane građanske i lokalne inicijative, organizacije civilnog društva, grupe građana, udruženja, aktiviste/kinje i pojedince/ke koji aktivno menjaju svoju zajednicu i doprinose razvoju demokratskog i boljeg društva kroz realizaciju različitih aktivnosti, da se prijave na otvoreni poziv u okviru projekta Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa. 

Cilj projekta Prostori slobode jeste da ponudi jedinstvenu platformu za sva fizička i pravna lica kojima je potrebno da razviju i osnaže svoje kapacitete, kao i da obezbedi fizički prostor i tehničku podršku za sastanke, javne događaje, promocije, radionice i druge aktivnosti. Udruženje KROKODIL će odabrati 25 organizacija i/ili pojedinaca/ki iz čitave Srbije koji će, pored korišćenja prostora za održavanje sastanaka, radionica i javnih događaja, u periodu koji je definisan vremenskim okvirom projekta takođe prisustvovati treninzima i radionicama u kojima će se kroz rad na konkretnim primerima  i upoznavanjem s različitim uspešnim praksama sticati praktična znanja i veštine neophodne za rad i realizaciju aktivnosti.  

Tematske oblasti obuka podeljene su u 4 segmenta:

  1. Organizacijski razvoj i rad na izmeni zakonske regulative (strateško planiranje, jačanje veština i upoznavanje s alatima koji su ključni za iniciranje promena u zakonima i propisima)
  2. Programski kapaciteti (pisanje projekata, dizajn programa, monitoring i evaluacija) 
  3. Komunikacijske veštine i PR (veština komunikacije s javnošću, komunikacijske strategije)
  4. Kapaciteti zastupanja i umrežavanja (veštine javnog zastupanja i umrežavanja u procesima koji pomažu u promenama javnih politika)

Otvoreni poziv je namenjen svim grupama građana, organizacijama civilnog društva, udruženjima, lokalnim inicijativama koja su nestranačka i neprofitna i pojedincima/kama koji svoje aktivnosti realizuju na teritoriji republike Srbije, a bave se gore navedenim temama. Projekat Prostori slobode podržaće najviše 25 uspešnih aplikanata. 

Opšti cilj konkursa je da osnaži lokalne organizacije civilnog društva, udruženja građana,  građanske inicijative, grupe građana, aktiviste/kinje, pojedince/ke, da realizuju svoje ciljeve i misije, kao i da podigne i poboljša vidljivost njihovih aktivnosti u promociji i razvoju demokratskih vrednosti, ljudskih, manjinskih i dečijih prava, zdravije sredine, multikulturalnosti, kulturnog dijaloga, međunarodne i regionalne saradnje, itd.

Specifičan cilj konkursa je pružanje podrške udruženjima, organizacijama civilnog društva, lokalnim građanskim inicijativama, grupama građana i pojedincima/kama u daljem razvoju i jačanju kapaciteta kako bi se povećalo i osnažilo uključivanje javnosti i građana u procese zagovaranja i donošenje odluka, procese demokratizacije, borbe za ljudska prava, uticaj na kreiranje javnih politika, te promociju kulturne različitosti i regionalne saradnje.  

Rok za podnošenje prijava  je 10. decembar 2022. Rezultati će biti objavljeni 15. decembra 2022, nakon čega će odabranim aplikantima biti dostavljen raspored treninga, radionica i slobodnih termina za korišćenje prostora KROKODILovog Centra.

Prijavite se na otvoreni poziv OVDE.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti Udruženju KROKODIL elektronskom poštom na email adresu office@krokodil.rs

Projekat Prostori slobode: Program jačanja lokalnih inicijativa podržala je Nacionalna zadužbina za demokratiju – National Endowment for Democracy (NED).