Poziv na osudu i reakciju države povodom novog vandalizovanja murala na Malim stepenicama ispred KROKODILovog Centra
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23176
post-template-default,single,single-post,postid-23176,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Poziv na osudu i reakciju države povodom novog vandalizovanja murala na Malim stepenicama ispred KROKODILovog Centra

Poziv na osudu i reakciju države povodom novog vandalizovanja murala na Malim stepenicama ispred KROKODILovog Centra

Tokom noći i ranih jutarnjih časova 26. decembra, nepoznati počinioci ponovo su vandalizovali nedavno obnovljeni mural s likom ukrajinske pesnikinje Larise Petrovne Kosač (1871-1913). Njen oslikani lik delimično je prekrečen belom farbom s ispisana tri velika, crna, slova Z preko, a neposredno pored, velikim ćiriličnim slovima ispisane su sledeće poruke: “Ovo je Srbija!”,  “Nema mesta za ovo!” i “Nema nacizma ovde!”, koje na potpuno perfidan način čak i mural na kome je prikazan jedan nežan, mladi lik oivičen cvećem, lik poznate i priznate pesnikinje, dovode u vezu s takvom pojavom kao što je nacizam i time doprinose i podstiču netrpeljive i mrziteljske stavove. 

Larisa Petrovna Kosač, poznata i kao Lesja Ukrajinka, evropski je priznata pesnikinja i spisateljica. Spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota, a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji. 

Udruženje KROKODIL najoštrije osuđuje ovaj čin koji dodatno doprinosi sveopštoj prezasićenosti našeg javnog prostora porukama koje podstiču na mržnju i nasilje. Smatramo da uništavanje jednog murala koji nosi pozitivnu i afirmativnu poruku i koji predstavlja kontrapunkt onoj vrsti uličnih intervencija koje su u poslednje vreme dominantno prisutne na našim ulicama, predstavlja direktan napad na one vrednosti za koje se kao Udruženje zalažemo. Pozivamo nadležne da reaguju na ovakve slučajeve vandalizma koji šire mrziteljske i ekstremno desne poruke i indirektno ugrožavaju bezbednost građana.