PROSTORI SLOBODE: ĆILIMI, JUNACI I DRUGE PRIČE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23263
post-template-default,single,single-post,postid-23263,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PROSTORI SLOBODE: ĆILIMI, JUNACI I DRUGE PRIČE

PROSTORI SLOBODE: ĆILIMI, JUNACI I DRUGE PRIČE

Učestvuju: Hana Janovska, Maja Vuković Biserko i Vladimir Arsenijević

Razgovor je na našem i ukrajinskom jeziku uz obezbeđen konsekutivni prevod s ukrajinskog. 

Sreda, 18. januar, 19h

KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U sredu 18. januara s početkom u 19 časova u KROKODILovom Centru održaćemo razgovor pod nazivom “Prostori slobode: Ćilimi, junaci i druge priče”. U ovom razgovoru predstavićemo trenutnu rezidentkinju KROKODILovog rezidencijalnog programa za književne stvaraoce iz Ukrajine, pesnikinju, spisateljicu i umetnicu Hanu Janovsku. Pored razgovora o njenom doživljaju Beograda, o situaciji u Harkovu odakle je Hana došla u Srbiju, o njenom pogledu na rusku agresiju prema Ukrajini, predstavićemo i njene likovne radove nastale tokom boravka u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. U ovim radovima, izvedenim specijalnom cut out tehnikom rezanja papira, Hana Janovska vešto oživljava legendarne junake epske i narodne poezije poput Strahinje Banovića, Kraljevića Marka, Muse Kesedžije i dr. Ove tradicionalne epske junake ona vidi i predstavlja na jedan potpuno nov i svež, razigran način, neopterećen oveštalim kanonizovanim tumačenjima njihovih dela i osobina. 

Radovi Hane Janovske biće izloženi u KROKODILovom Centru od 18/01 do 31/01/2023. S obzirom da je reč o printovima, izložba je prodajnog karaktera i radovi će s potpisom autorke moći da se kupe u KROKODILovom Centru u naznačenom periodu.

Hana Janovska (1980), ukrajinska pesnikinja, spisateljica, umetnica i prevoditeljica. Rođena je u Harkovu gde je i studirala na Harkovskom nacionalnom univerzitetu V. N. Karazin. Kratko vreme je radila kao novinarka i predavala engleski na Nacionalnom tehničkom univerzitetu. Od 2015. godine radi kao nezavisna prevoditeljica. Prevodi knjige i za odrasle i za decu i uvek se raduje izazovu prevođenja rima, kovanica, i uopšte veoma stilizovanog i kreativnog jezika.

Između ostalog, upoznala je ukrajinske čitaoce s nizom velikih afričkih (uglavnom nigerijskih i južnoafričkih) i polinezijskih pesnika. Godine 2015. bila je uključena u afro-ukrajinski projekat “I Will Be Waiting for You under Kaise-Drat” i naposletku postala prva ukrajinska pesnikinja koja je posetila najpoznatiji književni festival Crnog kontinenta – Poetry Africa (Durban, Južnoafrička Republika, 2017).

Kao autorka voli da otkriva skrivene priče o stvarima i živim bićima, kao i o mestima koja vidi (knjiga “Zolotyi Nosorih”, koja je bila u širem izboru za nagradu ukrajinskog BBC-ja, zasnovana je na njenom iskustvu u Južnoj Africi; a knjige spremne za objavljivanje su o gradovima na Jadranu, ostrvima Krit i Rodos itd.). Protagonisti i pripovedači u njenim delima nisu samo ljudi, već i životinje i biljke.

U svom radu služi se cut out tehnikom rezanja papira.

Boravak Hane Janovske u KROKODILovoj Kući za pisce realizuje se kroz projekat Prostori slobode. Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu i sl, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.). 

Projekat Udruženja KROKODIL Prostori slobode podržali su: Evropska fondacija za kulturu, Fondacija Hajnrih Bel, FRIDA i Pobunjene čitateljke.