Prostori slobode: Glavne promene u ukrajinskom društvu nakon početka rata
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23358
post-template-default,single,single-post,postid-23358,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prostori slobode: Glavne promene u ukrajinskom društvu nakon početka rata

Prostori slobode: Glavne promene u ukrajinskom društvu nakon početka rata

Učestvuje: Ina Volosevič

Predavanje je na engleskom jeziku

Četvrtak, 2. februar od 19h

KROKODILov Centar (Karađorđeva 43, ulaz s Malih stepenica)

Tokom 2022. godine milioni Ukrajinaca su izgubili svoje najmilije, fizičko i/ili mentalno zdravlje, domove, imovinu, posao, normalan život… Ukrajina trenutno prolazi kroz najtragičniji period od sticanja nezavisnosti a u isto vreme, i period izvanrednog jedinstva ukrajinskog naroda. Tokom rata, promene u društvu za koje je inače potrebno mnogo vremena, dešavaju se u nekoliko nedelja. Ina Volosevič, ukrajinska sociološkinja i spisateljica, sa preko 18 godina iskustva u istraživanjima društva, govoriće o promenama koje su se dogodile u ukrajinskom društvu tokom 2022. godine na događaju u KROKODILovom Centru u četvrtak 2. februara od 19 časova.

Ina Volosevič (1983) živi u selu Zalizne, u blizini Kijeva. Zamenica je direktora agencije za sociološka istraživanja “Info Sapiens” – jedne od vodećih u Ukrajini. Pored toga je i spisateljica, s jednom objavljenom knjigom za decu (“O dečaku”) za koju je dobila tri književne nagrade (“Word Coronation”, “Rukomeslo”, “Ukrainian Story”). Trenutno piše roman o ratu kao i novu knjigu za decu. Takođe je autorka mnogobrojnih članaka.

Ina Volosevič boravi u KROKODILovoj Kući za pisce kao Artist at Risk rezidentkinja, a u okviru KROKODILovog projekta Prostori slobode. Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu i sl, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.). 

Projekat Udruženja KROKODIL Prostori slobode podržali su: Evropska fondacija za kulturu, Fondacija Hajnrih Bel, i Artists at Risk.
Događaje s rezidentima u KROKODILovom Centru podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).