Ana Lucjuk – 121. gošća KROKODILove Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23421
post-template-default,single,single-post,postid-23421,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ana Lucjuk – 121. gošća KROKODILove Kuće za pisce

Ana Lucjuk – 121. gošća KROKODILove Kuće za pisce

Tokom februara i marta u KROKODILovoj Kući za pisce boravi pesnikinja i menadžerka u kulturi Ana Lucjuk. Nju ćemo prvi put imati priliku da čujemo na javnom događaju 24. februara u Koska baru povodom obeležavanja godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu gde će učestvovati zajedno s Inom Volosevič koja trenutno takođe boravi u KROKODILovoj Kući za pisce. Ovaj događaj organizuju Udruženje KROKODIL, EU delegacija u Srbiji, Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji, Ambasada Savezne Republike Nemačke i drugi. Pratite naš sajt i društvene mreže za više informacija kao i za informacije o događajima koje ćemo s Anom organizovati u KROKODILovom Centru.

Ana Lucjuk je pesnikinja i menadžerka u kulturi. Rođena je 1989. godine u Lucku. Autorka je zbirki poezije “U cvatu vrbe” (Luck, 2003), “Improvizacija sirene” (Luck, 2007), “Defragmentacija tišine” (Luck, 2011), “Bundeva” (Lavov, 2023). Pesme su joj prevođene na engleski, bugarski, poljski i beloruski jezik. Organizovala je i koordinisala književne programe na festivalima “Banderstadt” (2008-2017), “Frontera” (2019-2022), “Coffee, books & vintage” (2021) i drugim. Živi u Lavovu i radi kao organizatorka događaja u izdavačkoj kući “Stary Lev”.

Ana Lucjuk boravi u KROKODILovoj Kući za pisce u okviru projekta Prostori slobode.
Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu i sl, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.).
Projekat Udruženja KROKODIL Prostori slobode podržali su: Evropska fondacija za kulturu i Fondacija Hajnrih Bel.
Događaje s rezidentima u KROKODILovom Centru podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).