DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT! MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA I PLATU ZA ŽIVOT
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23477
post-template-default,single,single-post,postid-23477,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT! MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA I PLATU ZA ŽIVOT

DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT! MARŠ ZA RADNA PRAVA ŽENA I PLATU ZA ŽIVOT

MARŠ ZA  RADNA PRAVA ŽENA I PLATU ZA ŽIVOT,  PLATO NA TRGU SLAVIJE, 8. MART 2023, 17:30H

Žene Srbije − radnice, sindikalke, službenice, profesorke, nastavnice, vaspitačice, bolničarke, doktorke, domaćice, majke i one koje to nisu, sestre, bake, negovateljice, učenice, studentkinje, aktivistkinje i mnoge druge, UDRUŽENO VAS POZIVAJU na OSMOMARTOVSKI PROTESTNI MARŠ!

I ovog 8. marta nastavljamo kontinuitet borbe, i ovaj istorijski i politički važan datum koristimo da ukažemo na probleme ekonomske egzistencije sa kojom se suočava najveći broj žena danas.

I ove godine ZAHTEVAMO:

  • Da zakonske regulative osiguraju, a praksa potvrdi, radno vreme od maksimum 8-časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada.
  • Da se nestandardni i novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima i u službi radničkih prava.
  • Da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.
  • Da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

I PODSEĆAMO:

  • Da neoliberalna država žene vraća prvenstveno u ulogu majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice, doprinosi sveukupnom ugnjetavanju i stigmatizaciji žena, lezbejki, trans osoba, Romkinja, žena sa invaliditetom i pripadnica drugih marginalizovanih grupa, ciljajući na organičavanje slobode odlučivanja o vlastitim telima i promovišući isključivo heteronormativni oblik porodice.
  • Da bez adekvatne zarade, dostojanstva i socijalne zaštite nema izlaska iz situacije nasilja, a da nam svakodnevne crne statistike pokazuju da je nasilje prema ženama – nesmanjeno.
  • Da poseban nivo diskriminacije prilikom zapošljavanja i rada trpe Romkinje, žene sa invaliditetom i trans žene u Srbiji – rade na potplaćenim pozicijama ili im se uopšte prilika i ne pruža.
  • Da se od žena očekuje da u vremenima krize upravljaju domaćinstvom i da dodatnim radom nadomeste nedostatak osnovnih sredstava za život porodice.
  • Da konstantno svedočimo urušavanju stečenih radničkih prava i povećanju nezaposlenosti. Žene rade na manje plaćenim poslovima, sporije napreduju i imaju daleko veći teret.
  • Da javno zdravstvo i obrazovanje postaje dostupno onima koji mogu da ga plate.

SOLIDARNE SMO sa svim našim drugaricama iz regiona nekadašnje Jugoslavije u njihovim svakodnevnim borbama. Osmog marta sve marširamo u istoj borbi za potpunu rodnu ravnopravnost u sferi doma, u sferi rada, na svakom mestu i svako doba.

POZIVAMO NA MIR i apelujemo na državu da pruži podršku svim žrtvama ratova, represije i prirodnih nepogoda, i umesto ideologije neoliberalnog kapitalizma, koja nas sada sve već životno ugrožava, prigrli politike mira i održive ekonomije.

Dođite da pokažemo da 8. mart jeste borbeni dan žena, dan kada se naš glas čuje i stvarni život žena u Srbiji vidi!

Ruta ovogodišnjeg osmomartovskog protestnog marša – Vidimo se u sredu u 17 i 30č!

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja

Napravite same svoje ZVEČKE OD SIĆE! Sve kod kuće imamo neki sitni, metalni novac – kovanice koje se skupljaju po nekim kutijama i teglicama i policama i činijicama… i koje ponekad prebrojavamo. Ta glupava, prljava sića, nekad nam je „spasila dan“, pomogla nam da skupimo za hleb, kafu, cigare… Sada mislimo da ta naša sića koja negde sakrivena čeka „najgore dane“ može da zablista u punom sjaju, na Osmomartovskom maršu pod naslovom „Dostojanstvo. Plata. Život.“ Jer, dostojanstvo – nije sića. Ni život – nije sića. Ni plata – naravno – ne sme da bude sića! Zato predlažemo: da sve/i u sredu dođete sa svojom flašom od siće. Uzmite jednu providnu, plastičnu flašicu i u nju stavite pet-šest-deset kovanica. Za potrebe pravljenja buke možete da koristite i neku drugu „ambalažu“, recimo, možete da stavite siću zajdno sa escajgom u neku metalnu činiju. Vidimo se u sredu u 17 i 30č!