Zid u parku kod Mitićeve rupe dobija zakonski realizovan mural/Institut preuzima odgovornost
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23686
post-template-default,single,single-post,postid-23686,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zid u parku kod Mitićeve rupe dobija zakonski realizovan mural/Institut preuzima odgovornost

Zid u parku kod Mitićeve rupe dobija zakonski realizovan mural/Institut preuzima odgovornost

Udruženje KROKODIL danas je primilo interesantan dopis. Stigao nam je kao odgovor na naš upit o saradnji a potpisala ga je dr Jasmina Stevanović, direktorka Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju koji se nalazi u zgradi u javnom vlasništvu na adresi Njegoševa 12. Bočni zid ovog objekta koji gleda na dečije igralište u parku kod Mitićeve rupe nekoliko puta je ilegalno vandalizovan nakon čega Institut nijednom nije reagovao na zakonski obavezujući način koji nalaže hitno dovođenje spoljnog izgleda zida u prvobitno stanje.

Na KROKODILov poziv na saradnju i zajedničko osmišljavanje i realizaciju murala koji bi bio prilagođen kako jednoj instituciji od nacionalnog značaja tako i dečijem igralištu prema kom je sporni zid okrenut i za koji bio bio angažovan neki od vodećih street artista u našoj zemlji, dobili smo odgovor da je Institut već preduzeo sve mere za uklanjanje ispisa na pomenutom zidu te realizacije murala s poznatim likovima iz sveta nauke, konkretno hemije, tehnologije i metalurgije što u potpunosti podržavamo.

U odgovoru Instituta dalje stoji:  

Suočen sa uništenjem i oštećenjem dela fasade od strane nepoznatih lica i to odmah nakon skidanja skele, Institut je odlučio da na delu fasade objekta koji je oštećen grafitom oslika mural sa prikladnim sadržajem vezanim za temu nauke i najznačajnijih srpskih naučnika iz oblasti delatnosti Instituta.

Institut je sproveo postupak i izabrao izvođača radova za izradu murala. U toku je izrada finalnog idejnog rešenja murala na temu nauke i najznačajnijih srpskih naučnika iz oblasti delatnosti Instituta koji će biti odobren za oslikavanje od strane Instituta, kao i od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a sve u skladu sa zakonom“ navodi se u navedenom dopisu.

Podsećamo da je na inicijativu Udruženja KROKODIL i Inicijative mladih za ljudska prava 18. februara tekuće godine organizovana legalna građanska akcija čišćenja parka i krečenja fasade pomenute zgrade u belu boju nakon čega je usledio niz uvreda, pretnji sakaćenjem, seksualnim nasiljem i smrću te direktnih napada na građane i predstavništva organizacija koji su sproveli akciju. Aktivisti su uprkos dozvolama za održavanje akcije dobili prekršajne prijave zato što su, kako u prijavama stoji, “nanošenjem bele boje na beli zid narušavali spoljni izgled objekta”. Navijačke grupe i drugi pripadnici ekstremne desnice u grupi od tridesetak ljudi su u subotu 18. marta na pomenutom zidu bez dozvole usred dana ponovo oslikali ispis “Kad se vojska na Kosovo vrati” i tom prilikom nije zabeležena nikakva policijska aktivnost. U okviru akcije ne samo da je iznova vandalizovan bočni zid Instituta već je i obližnje drveće toksičnim bojama ofarbano u boje srpske zastave čime je direktno ugroženo zelenilo gradskog parka za čiju smo dobrobit zainteresovani jednako koliko i za dobrobit naših mališana koji moraju da ostanu pošteđeni takvog nasilja kao i bilo kakvih političkih poruka na prostoru koji je nesumnjivo namenjen njima.

Pozivamo vas da spomenuti dopis pročitate u celosti: