“Glad kao oružje”. Razgovor o genocidu, kolektivnom pamćenju i traumi i romanu “Doba crvenih mrava”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23761
post-template-default,single,single-post,postid-23761,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

“Glad kao oružje”. Razgovor o genocidu, kolektivnom pamćenju i traumi i romanu “Doba crvenih mrava”

“Glad kao oružje”. Razgovor o genocidu, kolektivnom pamćenju i traumi i romanu “Doba crvenih mrava”

Učestvuju: Tetjana Pjankova i Vasil Kuzan
Petak, 5. maj, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U petak, 5. maja s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru održaćemo razgovor pod nazivom “Glad kao oružje” u kojem će učestvovati rezidentkinja KROKODILovog programa Prostori slobode, ukrajinska spisateljica i urednica Tetjana Pjankova kao i ukrajinski pisac i novinar Vasil Kuzan. S njima ćemo razgovarati o istoriji stradanja Ukrajinaca od tridesetih godina XX veka pod Staljinovom diktaturom do danas. Biće predstavljen i roman Tetjane Pjankove “Doba crvenih mrava” koji se bavi temom genocida nad Ukrajincima u periodu 1932-1933. 
Pored razgovora, ovom prilikom ćemo i zvanično otvoriti KROKODILovu biblioteku knjiga na ukrajinskom jeziku.

Tetjana Pjankova je spisateljica, urednica i stručnjakinja u oblasti marketinga. Od 2020. godine bavi se temom genocida nad ukrajinskim narodom u periodu od 1932. do 1933. Objavila je i roman o genocidu “Doba crvenih mrava“ 2022. godine, u izdanju izdavačke kuće „Naš Format“. Trenutno radi na drugom delu. Pored ovog romana autorka je i sledećih knjiga: „Uplakana sreća“ (2003), „Poljubac u fontanelu“ (2015), „Krolivna“ (2016), „Culpa mea“ (2016), „Sunce na rubu“ (2017), „Tuđi gresi” (2020). Umetnička je direktorka književne agencije “Potion Literary Agency”. U periodu od 2015. do 2021. bila je izvršna direktorka književnog i umetničkog festivala “Karpatski Pegaz” (Carphatian Pegasus). Ujedno je organizatorka kreativnih književnih i umetničkih događaja, predstava, pozorišno-književnih čitanja, majstor u farbanju uskršnjih jaja. Sakuplja autentične lutke.

Tetjana Pjankova boravi u KROKODILovoj Kući za pisce u okviru projekta Prostori slobode. Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu i sl, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.).
Projekat su podržali: Evropska fondacija za kulturu i Fondacija Hajnrih Bel. Događaje s rezidentima u KROKODILovom Centru podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).
Događaj se realizuje u saradnji sa Udruženjem “Čini dobro”.