OTVOREN JE KONKURS ZA 5. GENERACIJU KROKODILOVIH NOVINARA NA DAN
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23815
post-template-default,single,single-post,postid-23815,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OTVOREN JE KONKURS ZA 5. GENERACIJU KROKODILOVIH NOVINARA NA DAN

OTVOREN JE KONKURS ZA 5. GENERACIJU KROKODILOVIH NOVINARA NA DAN

Ako imaš između 18 i 30 godina, pisac/spisateljica, novinar/ka, bloger/ka, student/kinja si ili jednostavno voliš da čitaš i pišeš a želiš da budeš deo jednog od najvećih književnih festival u regionu, festivala KROKODIL, onda nam pošalji svoju prijavu do 30. maja na office@krokodil.rs koja će sadržati kratku biografiju i motivaciono pismo. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan će proći kroz novinarsku školu svakodnevno od 5. do 12. juna a koju će voditi neki od profesionalaca iz vodećih medijskih kuća u Srbiji. Nakon škole KROKODILovi novinari na dan imaće priliku da prođu kroz mentorisanu praksu pripreme visoko kvalitetnog medijskog sadržaja (pisani izveštaji, istraživačke priče, tematski tekstovi, pisani intervjui, video intervjui, podkast razgovori  i dr.) za Nova S, Danas, Oblakoder, Lice Ulice, City Magazin i Tampon Zonu. Ako ti je želja da intervjuišeš neke od najvećih književnih zvezda poput Bernharda Šlinka, Borisa Budena, Bore Ćosića, VIktora Ivančića i drugih, onda je ovo tvoja prilika!

Ne zaboravite da se i ove godine novinari na dan međusobno takmiče za tromesečnu plaćenu praksu u Udruženju KROKODIL. Na kraju programa svaki novinar daje jedan glas kolegi/koleginici za koga smatra da je bio najposvećeniji radu, grupi, imao najsnažniju volju za radom, želju za radom, ali i proizveo najkvalitetniji sadržaj, bio najbolji timski igrač i dr.

Novinar na dan je već ustanovljena i popularna KROKODILova platforma koja je proizvela četiri generacije mladih novinara, kao i više od 100 objavljenih intervjua, reportaža i istraživačkih priča u periodu od 2019. godine pa sve do danas.

Novinar na dan – Prostori slobode predstavlja ovogodišnje specijalno izdanje programa koje će biti realizovano u okviru festivala KROKODIL 2023. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan proći će kroz jednonedeljni trening čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, borbi protiv dezinformacija i različitih vidova targetiranja u medijima. Cilj ovogodišnjeg programa jeste uključivanje budućih mladih novinara u pitanja društvenih, političkih i kulturnih izazova na području Zapadnog Balkana te ohrabrivanje u borbi protiv dezinformacija i etiketiranja potkrepljenih stereotipima i predrasudama Studenti će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o slobodi govora i mišljenja a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL.

Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i Festival KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije. Nakon svečanog otvaranja festivala u četvrtak 15. juna u 20 sati scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalog po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”, čekaju nas tri bogata celodnevna programska dana s prepodnevnim, popodnevnim i večernjim programima. Pozivamo vas da prošetate do Muzeja Jugoslavije, da povedete prijatelje, decu, ljubimce… da ponesete svoje omiljeno jastuče i/ili ćebence i da u hladovini parka uz fenomenalnu ponudu iz našeg food court-a uživate u besplatnim programima koji će se odvijati u tri distinktne programske zone: POP Zoni, Debatnoj Zoni te u Dečijoj i Gejming Zoni.

Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, bavićemo se nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama,  “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima naše zajednice; bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama.

Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS! ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije  S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije. Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i našu čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.

Sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće nam se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo, zatim sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima te legendarni Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.

Večernji program vodiće neponovljivi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.

Celokupni program festival KROKODIL preuzmite OVDE

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.