Fotografije/Dnevni program Festivala KROKODIL 2023 DAN#3
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24693
post-template-default,single,single-post,postid-24693,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Fotografije/Dnevni program Festivala KROKODIL 2023 DAN#3

Fotografije/Dnevni program Festivala KROKODIL 2023 DAN#3

U nedelju, 18. juna, u Pop Zoni na programu su bile prevodilačka radionica za germaniste Prvi koraci u književnom prevođenju – Bernhard Šlink: Johan Sebastijan Bah na Rigenu, kojoj je prisustvovao i sam autor, kao i višejezična otvorena sesija prevođenja poezije, dok je popodne od 14 i 30 održan program Probuđene, kojim smo pokrenuli važna pitanja u vezi sa savremenim interpretacijama bajki, stavljajući u prvi plan poziciju ženskih likova, kako iz književnog, tako i iz društvenog i psihološkog ugla.

U Debatnoj Zoni održana je debata pod nazivom Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan u kojoj su učestvovali Jasna Jelisić, šefica operacija za Zapadni Balkan iz Brisela, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Iskra Gešoska, predsednica organizacije Kontrapunkt iz Skoplja, Adelina Hasani, glavna i odgovorna urednica Prizma medije iz Prizrena, Nora Ahmetaj, direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju iz Prištine i Seran Demiral, spisateljica za decu i docentkinja na katedri za sociologiju Arel Univerziteta u Istanbulu. Tokom ove debate pokušali smo da analiziramo rezultate dosadašnjih inicijativa usmerenih na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao što su harmonizacija propisa, normalizacija odnosa, uklanjanje privrednih barijera i podsticanje stabilnosti. Učesnici debate razgovarali su i o zvaničnoj politici Evropske Unije u vezi sa evro-atlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana.

U Dečijoj&Gejming Zoni održana je kreativna radionica izrade stensila i oslikavanja velikog platna namenjena deci uzrasta od 3 do 13 godina, a potom je na glavnoj bini XV Festivala KROKODIL nastupio hor Svi UGLAS! Nakon njihovog nastupa, u Dečijoj&Gejming Zoni otvorena je izložba Better Together koju su sačinjavali dečiji radovi nastali tokom kreativnih inkluzivnih radionica koje se od kraja aprila realizuju na našem, ukrajinskim i ruskom jeziku u okviru projekta Better Together: Kreativni program inkluzije dece izbeglih i raseljenih porodica, a u partnerstvu sa Centrom za migracije i raseljenost na Balkanu međunarodne organizacije Save the Children. Ovim programima obeležili smo i Međunarodni dan izbeglica, 20. jun. U popodnevom terminu u istoj zoni održan je razgovor koji je razmatrao odnos između društvene odgovornosti i gejminga, sa fouksom na empatiju, pravičnost i održivost, potencijal igara da oblikuje stavove i ponašanje igrača i uticaj gejminga na društvo u celosti.