Predstavljanje junske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Romine Ruda
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24925
post-template-default,single,single-post,postid-24925,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje junske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Romine Ruda

Predstavljanje junske gošće KROKODILove Kuće za pisce – Romine Ruda

Razgovor s rediteljkom i umetnicom Rominom Ruda i projekcija kratkih filmova Iva i A Single Night
Moderira: Maja Vuković Biserko
Četvrtak, 29. jun, 18 časova
KROKODILov Centar (Karađorđeva 43, ulaz s Malih stepenica)

U četvrtak, 29. juna od 18 časova u KROKODILovom Centru predstavićemo rediteljku i multimedijalnu umetnicu Rominu Ruda, koja u KROKODILovoj rezidenciji za pisce boravi tokom juna 2023, a u okviru projekta Regionalna mreža za kulturnu raznolikost – READ. 
Romina Ruda u svom radu istražuje različite ženske priče, uloge i iskustva u savremenom društvenom kontekstu. Trenutno radi na kratkom filmu koji se bavi pravom na abortus. Oslanjajući se na opsežno istraživanje tajnih metoda abortusa koje su istorijski korišćene u našem regionu, Romina ima za cilj da rasvetli ovo važno žensko pitanje.  
Pored razgovora publika će imati prilike da pogleda dva kratka filma Iva i A Single Night. 

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).
Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu.