Tibor Hrs Pandur – 127. gost KROKODILove Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25357
post-template-default,single,single-post,postid-25357,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tibor Hrs Pandur – 127. gost KROKODILove Kuće za pisce

Tibor Hrs Pandur – 127. gost KROKODILove Kuće za pisce

Pesnik, prevodilac, dramaturg i dramski pisac iz Slovenije, Tibor Hrs Pandur, boravi u KROKODILovoj Kući za pisce tokom avgusta meseca, a pod okriljem projekta Odisejevo utočište.

Tibor Hrs Pandur (1985, Maribor) je pesnik, prevodilac, dramaturg i dramski pisac. Od 2009. do 2018. bio je glavni i odgovorni urednik časopisa i paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. Prevodi sa nemačkog, engleskog, srpskohrvatskog i španskog. Godine 2008. u Teatru Glej postavljena je njegova debitantska drama San 59, za koju je na 43. Nedelji slovenačke drame 2013. godine dobio nagradu za mladog dramskog pisca. Njegova prva zbirka pesama objavljena je 2010. godine u izdanju Centra za slovenačku književnost, a 2011. godine objavljen mu je prevodilački prvenac pod nazivom Očevidac – prevodi izabranih pesama Džima Morisona. Godine 2017. u izdanju Litere iz Maribora izašla mu je druga zbirka pesama. Godine 2019. u izdanju ZRC SAZU i Litere objavljen je njegov prevod eseja Nikole Tesle Problem povećanja ljudske energije (sa opsežnom pratećom studijom Teslin hibrid i zakoni prirode), koji je preštampan u proširenom i dopunjenom izdanju 2021. godine. Kao dramaturg sarađuje sa Ninom Rajić Kranjac i Livijom Pandur. Njegovu treću zbirku pesama, Psyops, objavila je Litera 2022. godine.

ODISEJEVO UTOČIŠTE: IZGRADNJA MREŽE KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA treća je faza projekta koji sufinansira Evropska Unija u okviru programa Kreativna Evropa 2021. – 2027. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na osam evropskih zemalja: Češku, Hrvatsku, Grčku, Maltu, Srbiju, Sloveniju, Španiju i Vels u Ujedinjenom Kraljevstvu, te sarađuje s mnogim institucijama i nevladinim organizacijama u svakoj od zemalja učesnica.
Međunarodna dimenzija prioritet je rezidencijalnog programa koji autorima u usponu daje priliku da rade, nastupaju i predstavljaju se na različitim evropskim lokacijama. Svaku rezidenciju prati raznolik popratni program koji se sastoji od aktivnosti u vezi s književnošću usmerenih na specifične (lokalne) ciljne grupe, poput učestvovanja u čitanjima književnih dela, radionicama, festivalima i/ili drugim aktivnostima u vezi s književnošću.