PREDSTAVLJANJE 129. GOŠĆE KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE – NATALIJE MILOVANOVIĆ
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25239
post-template-default,single,single-post,postid-25239,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PREDSTAVLJANJE 129. GOŠĆE KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE – NATALIJE MILOVANOVIĆ

PREDSTAVLJANJE 129. GOŠĆE KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE – NATALIJE MILOVANOVIĆ

U ponedeljak, 30. oktobra u okviru nove KROKODILove Poetry Slam večeri predstavićemo mladu autorku i prevoditeljicu, Nataliju Milovanović, koja tokom oktobra meseca boravi u KROKODILovoj Kući za pisce. Pored Natalije, u ovom svojevrsnom poetskom performansu učestvovaće još nekoliko iskusnih “slemera” tako da – stay tuned!

Natalija Milovanović je pesnikinja i prevoditeljica. Rođena je 1995. godine u Srbiji, osnovnu školu završila u BiH, srednju školu i osnovne studije u Sloveniji, a magistarske u Austriji, gde trenutno živi i radi. Piše poeziju na slovenačkom i srpskom. Objavila je zbirku Samoumevno [Podrazumeva se] (Ljubljana: Center za slovensko književnost, 2021), za koju je dobila nagradu za najbolji prvenac. Knjiga je osim toga uvrštena u kritički izbor 10 Books from Slovenia te na program festivala Pranger.

Objavljivala je u slovenačkim i srpskim literarnim časopisima, na evropskoj platformi Versopolis i zborniku Biće bolje/Bo že (Ljubljana: KC Danilo Kiš, 2019). U koautorstvu sa Tanjom Božić je napisala performativni pesnički dijalog Udomačevanje domačih živali/Pripitomljavanje domaćih životinja (Ljubljana: samizdat, 2019). Njene pesme su do sada prevođene na engleski, nemački, makedonski, češki i marati. Lični radni jezici su slovenački, zajednički, nemački i engleski. Sa slovenačkog na srpski prevodi za zbornik Rukopisi, a sa srpskog na slovenački u okviru projekta CELA.

Boravak Natalije Milovanović u KROKODILovoj Kući za pisce podržava Evropska književna mreža Traduki.