Akcija “Drvo prijateljstva” u Borči
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25341
post-template-default,single,single-post,postid-25341,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Akcija “Drvo prijateljstva” u Borči

Akcija “Drvo prijateljstva” u Borči

U saradnji sa Evropskim fondom za Balkan, Udruženje KROKODIL će u ponedeljak 20. novembra u 11 sati posaditi 50 sadnica na zelenoj površini iza Osnovne škole “Jovan Ristić” u okviru akcije “Drvo prijateljstva”. 

U okviru, sada već tradicionalne regionalne inicijative „Drvo prijateljstva“ 20. novembra u 11 sati biće simultano zasađeno 450 sadnica u 8 gradova regiona, kao primer regionalne saradnje i solidarnosti u borbi za podizanje svesti o zagađenom vazduhu, zemljištu i vodi kao zajedničkim problemima država Balkana. Cilj zajedničke sadnje jeste pokazivanje kako individualne odgovornosti i upozoravanje javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena mogu napraviti promenu na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi, građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije su podjednako izloženi zagađivačima vazduha. Regionalnu incijativu „Drvo prijateljstva“, Evropski Fond za Balkan sprovodi u saradnji sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Lets Du It iz Peći, Air iz Skoplja, OZON i KOD iz Podgorice, Udruženjem KROKODIL iz Beograda i Udruženjem za razvoj grada iz Bora.

„Sa našom regionalnom incijativom ’Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da podignemo svest građana našeg regiona o posledicama njihovih pojedinačnih aktivnosti na zagađenje prirode. Gradovi našeg regiona su se više puta do sada našli na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih primera kako da to uradimo“ poručila je Aleksandra Tomanović, izvršna direktorka EFB.