KROKODIL za najugroženije stanovnike grada Hersona
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25383
post-template-default,single,single-post,postid-25383,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KROKODIL za najugroženije stanovnike grada Hersona

KROKODIL za najugroženije stanovnike grada Hersona

Agresivni napad Rusije na Ukrajinu, podsećamo, i dalje traje a u određenim se područjima, poput grada Hersona, dodatno intenzivira. Primarne žrtve ovih brutalnih upravo su nedužni civili, pre svega deca. Da stvar bude samo još gora, oni se suočavaju s još jednom ledenom zimom koju valja na ovaj ili onaj način preživeti.

Ostati ili otići?

Kako se ruski udari intenziviraju, roditelji se sada suočavaju sa zastrašujućim izborom: suočiti se s bombama kao porodica ili odvesti barem svoju decu na sigurno. Usred rastuće opasnosti, uspostavljen je program za privremenu evakuaciju dece u kampovima smeštenim u planinama zapadne Ukrajine.

Deca se svakodnevno ukrcavaju u autobuse sa znakom “Evakuacija” kako bi se oporavila daleko od eksplozija i sirena.

U daljini se čuju eksplozije, dok porodice evakuisanih razgovaraju, uz smeh i suze. 

Deca su danas retka pojava u Hersonu. Može se videti nekoliko letećih zmajeva u igraonicama zaštićenim vrećama peska, a jedna od retkih opcija je izlazak s roditeljima kada padne mrak i kada su vazdušni napadi nešto ređi.

Herson je grad koji trpi svakodnevne napade otkako su ga ukrajinske snage, nakon osam meseci pod ruskom okupacijom, ponovo zauzele prošlog novembra. Leži na zapadnoj obali reke Dnjepar i pod kontrolom je Ukrajine ali na de fakto liniji fronta koja deli zaraćene strane. 

Preživeti u Hersonu danas, bilo na ulici ili u kući, stvar je slučajnosti”, rekao nam je otac Sergij, paroh baptističke crkve u Hersonu s kojim smo razgovarali o protokolu raspodele direktne pomoći građanima koja se odvija u njegovoj crkvi svake nedelje od deset časova ujutru. 

Po treći put KROKODIL pokreće humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ugrožene građane i građanke Ukrajine i zajedno s prikupljenom humanitarnom pomoći kreće put Hersona

Premda smo svesni da je svet trenutno usredsređen na naredni u neprekinutom nizu tragičnih ratnih sukoba, onaj koji najdirektnije pogađa nedužne civile u Palestini i prema kom je, razumljivo, usmerena praktično sva medijska pažnja te premda bismo voleli da pružimo pomoć svima koji pate usled ratnih dejstava, naše mogućnosti u ovom pogledu su ograničene činjenicom da trenutno ne postoji čak i iole dostupan, pristupačan i siguran put kojim bi se humanitarna pomoć mogla direktno dostaviti ugroženom stanovništvu Palestine. Stoga, čvrsto verujući da su konkretni i opipljivi vidovi pomoći potrebniji od apstraktnih angažmana na društvenim mrežama, KROKODILova delegacija će se početkom februara 2024. još jednom zaputiti ka Ukrajini, konkretno u Hersonsku oblast, kako bi lično dostavila pomoć civilima koji se tamo nalaze zahvaćeni usred ratnih dejstava.

Paketi s osnovnim životnim namirnicama koje će KROKODILova delegacija poneti sa sobom biće uručeni najugroženijim stanovnicima Hersona koji se svakodnevno okupljaju na tzv. “Punktu nepobedivosti” pri lokalnoj baptističkoj crkvi koja indiskriminativno i neštedimice prosleđuje humanitarnu pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Svaki paket pomoći koji ćemo mi direktno uručiti tamošnjim ljudima sadržaće:

  • 1 kilogram soli
  • 1 litar ulja
  • 1 kilogram brašna
  • 1 kilogram šećera
  • 1 kilogram pirinča
  • 400 grama testenine
  • 500 grama palente
  • 400 grama pšeničnog griza
  • gotovo jelo: grašak sa svinjskim mesom
  • gotovo jelo: pasulj sa kobasicom
  • 200 grama goveđeg gulaša
  • 6 kocki za goveđu supu
  • 1 konzervu tunjevine
  • 100 grama crne čokolade za jelo i kuvanje
  • 1 pakovanje keksa
  • 300 mililitara šampona
  • 1 sapun

POZIVAMO SVE LJUDE DOBRE VOLJE DA SE PRIKLJUČE NAŠOJ HUMANITARNOJ KAMPANJI, POMOGNU KOLIKO GOD MOGU I TAKO POKAŽU EMPATIJU I SOLIDARNOST S NEDUŽNIM ŽRTVAMA RATA. 

CENA JEDNOG KOMPLETNOG PAKETA JE 3500 DINARA, A DONACIJE SE MOGU IZVRŠITI PUTEM SLEDEĆIH BROJEVA RAČUNA:

DINARSKI RAČUN: 170-0030039599000-25 S NAZNAKOM DONACIJA ZA NABAVKU OSNOVNIH POTREPŠTINA ZA LJUDE U HERSONU. PRIMALAC JE UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43, 11000 BEOGRAD.

INSTRUKCIJE ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA: UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

EUR

IBAN: RS35170003003959900122 SWIFT: BACXRSBG

USD

IBAN: RS35170003003959900995 SWIFT: BACXRSBG

TAKOĐE JE MOGUĆE DONIRATI POJEDINAČNE ARTIKLE S NAVEDENOG SPISKA. U TOM SLUČAJU POMOĆ KOJA OBUHVATA ISKLJUČIVO GORE NAVEDENE POTREPŠTINE MOŽETE DOSTAVITI DIREKTNO U KROKODILOV CENTAR (Male stepenice 1a, Beograd) SVAKOG RADNOG DANA OD 10H DO 18H.