Urotnici u Beogradskom dramskom pozorištu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25490
post-template-default,single,single-post,postid-25490,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Urotnici u Beogradskom dramskom pozorištu

Urotnici u Beogradskom dramskom pozorištu

Sreda, 6. decembar, 18 časova
Beogradsko dramsko pozorište, Mileševska 64a
Javno čitanje dramskog teksta Urotnici koji potpisuju Igor Štiks i Vladimir Arsenijević u režiji Borisa Liješevića biće održano u sredu 6. decembra od 18 časova na maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta, a u sklopu festivala RUTA. Cena ulaznice je 1500 dinara i može se nabaviti na biletarnici BDP-a.
Javno čitanje dramskog teksta Urotnici realizuje se u koprodukciji Udruženja KROKODIL, Fondacije Moj Balkan i Beogradskog dramskog pozorišta.

Vladimir Arsenijević—Igor Štiks

UROTNICI

Režija: Boris Liješević

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje.

Unatoč i kontra.

*Dramski komad Urotnici deo je projekta Zajednička čitaonica koji je pokrenulo i vodi Udruženje KROKODIL.