Julija Brovarna – 131. gošća KROKODILove Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25775
post-template-default,single,single-post,postid-25775,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Julija Brovarna – 131. gošća KROKODILove Kuće za pisce

Julija Brovarna – 131. gošća KROKODILove Kuće za pisce

U periodu od januara do kraja marta u KROKODILovoj Kući za pisce boravi ukrajinska pesnikinja i ilustratorka Julija Brovarna. Ona će se publici predstaviti na događajima koje ćemo organizovati u nedelji od 19. do 25. februara a povodom obeležavanja dvostruke godišnjice – 10 godina od aneksije Krima i 2 godine od napada Rusije na Ukrajinu.

Julija Brovarna je pesnikinja, spisateljica, ilustratorka i grafička dizajnerka. Rođena je 1979. godine u Vinici, Ukrajina, gde je i diplomirala filologiju i socijalnu pedagogiju. Objavila je tri knjige poezije. Trenutno radi na nekoliko književnih i vizuelnih umetničkih projekata od kojih je jedan esej o egzistencijalnim korenima Rusko-ukrajinskog rata. Potpredsednica je udruženja ukrajinskih pisaca.

Julija Brovarna boravi u KROKODILovoj Kući za pisce u okviru projekta Prostori otpora. 
Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored drugih realizovanih aktivnosti koje se tiču Ukrajine, takođe pruži podršku i utočište ukrajinskim književnim stvaraocima. Nakon uspešno realizovanog prvog ciklusa hitnog rezidencijalnog programa pod nazivom “Prostori slobode”, sprovedenog od oktobra 2022. do juna 2023. godine, odlučili smo da nastavimo s pružanjem pomoći ukrajinskim književnim stvaraocima.
Projekat Udruženja KROKODIL Prostori otpora podržali su: Evropska fondacija za kulturu kroz Fond za kulturu solidarnosti i ERSTE fondacija.