OTVORENI POZIV ZA PISCE U OKVIRU PROJEKTA CELA #3
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26282
post-template-default,single,single-post,postid-26282,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OTVORENI POZIV ZA PISCE U OKVIRU PROJEKTA CELA #3

OTVORENI POZIV ZA PISCE U OKVIRU PROJEKTA CELA #3

Connecting Emerging Literary Artists (CELA) je međunarodni projekat razvoja talenata koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske unije. Ovaj četvorogodišnji projekat povezuje neafirmisane prevodioce iz 11 evropskih zemalja (10 jezika) s neafirmisanim autorima kroz aktivnosti poput master klasa, prevoda tekstova, mentorstva, javnog predstavljanja i sastanaka. CELA ima za cilj da književnim stvaraocima koji rade s takozvanim manjim evropskim jezicima i na manjim tržištima ponudi jednake uslove i šansu da ostvare međunarodnu karijeru, dopru do međunarodne publike i razviju svoje profesionalne veštine.

Za potrebe trećeg izdanja projekta CELA, Udruženje KROKODIL je u potrazi za troje pisaca u usponu koji bi uzeli učešće u projektu u periodu od septembra 2024. do decembra 2025. godine.

Šta nudimo:

  • prevod odlomka iz vašeg najnovijeg proznog dela na 10 evropskih jezika;
  • objavljivanje ovog odlomka i prevoda na CELA veb sajtu kao i drugim književnim platformama širom Evrope;
  • 2 međunarodna onlajn masterklasa o relevantnim profesionalnim temama;
  • profesionalne komunikacione alate;
  • mentorski program;
  • jedan sastanak uživo nacionalnog projektnog tima u Beogradu;
  • jednu zajedničku “radnu nedelju” za sve učesnike projekta u Torinu, Italija (29. januar – 2. februar 2025);
  • jednu posetu književnom festivalu u nekoj od zemalja učesnica u projektu kako biste predstavili odlomak iz svog proznog dela zajedno s njegovim prevodiocem;
  • povezivanje s međunarodnom mrežom od više od 300 pisaca, prevodilaca i književnih organizacija u Evropi.

Šta tražimo:

  • da ste pisac proze (fikcija i/ili nefikcija) i stvarate na nekoj od varijanti zajedničkog jezika;
  • da imate objavljen najmanje 1, a najviše 3 prozna dela kod neke izdavačke kuće;
  • poželjno je da ste pratili kurseve književnosti i/ili kreativnog pisanja te da posedujete značajno razvijene spisateljske veštine, iskustvo i stručnost;
  • da vaše objavljeno prozno delo nije prevedeno na više od jednog jezika zemalja učesnica u projektu.
  • da ste voljni i u mogućnosti da date prioritet svom učešću u ovom projektu, izdvojite vreme da se posvetite aktivnostima, i komunicirate sa partnerskim organizacijama i drugim učesnicima (zajednički jezik projekta je engleski jezik).

Ne ispunjavate gore navedene kriterijume u ovom trenutku? Na jesen 2025. bićemo u potrazi za još troje pisaca koji bi učestvovali u projektu. Pratite nas kako biste o ovome bili blagovremeno obavešteni.

Učešće u ovom projektu je besplatno, ali ne bez obaveza. CELA pokriva putne troškove, smeštaj i dnevnice za aktivnosti koje se odvijaju uživo.

Projekat je moguće realizovati zahvaljujući razrađenim aplikacijama za finansiranje i predanom radu svih partnerskih organizacija:

Next Page Foundation (Bugarska)

Book Arsenal (Ukrajina)

deBuren (Belgija)

Passa Porta (Belgija)

Scuola Holden (Italija)

Krakow Festival Office (Poljska)

FILIT (Rumunija)

GOGA (Slovenija)

Escuela de Escritores (Španija)

Czech Literary Centre (Češka)

Wintertuin (Holandija, takođe projektni koordinator)

Svaka organizacija će izabrati pisce i prevodioce koji će vam biti kolege u ovom projektu. Tako će biti kreirana mreža od 132 međunarodna književna stvaraoca.

Da li ste zainteresovani za učešće? Ohrabrujemo vas da se prijavite!

Vaša prijava treba da sadrži sledeća tri dokumenta:

  • relevantnu i aktuelnu biografiju (maksimalno 1 A4 strana) koja sadrži: vaše puno ime, kontakt podatke, gde trenutno živite i radite, relevantne informacije o vašem spisateljskom radu i obrazovanju;
  • motivaciono pismo (maksimalno 1 A4 strana) u kojem se objašnjava zašto sebe smatrate odgovarajućim kandidatom za učešće u projektu CELA kao i šta se nadate da ćete dobiti od učešća u projektu;
  • odlomak iz vašeg najnovijeg proznog dela (maksimalno 2500 reči) koji bi takođe mogao poslužiti kao reprezentativni tekst za potrebe projekta.

Svoje prijave možete slati na e-mail adresu prijave@krokodil.rs s naslovom „CELA open call“. U prilogu mejla dodajte tražene dokumente u pdf-u.

Rok za podnošenje prijava je 15. maj 2024 u 23:59.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, posetite veb stranicu projekta CELA ili nam se obratite na e-mail adresu prijave@krokodil.rs