ODABRANI UČESNICI I UČESNICE REZIDENCIJALNOG PROGRAMA ODISEJEVO UTOČIŠTE 3 2024/2025
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26322
post-template-default,single,single-post,postid-26322,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ODABRANI UČESNICI I UČESNICE REZIDENCIJALNOG PROGRAMA ODISEJEVO UTOČIŠTE 3 2024/2025

ODABRANI UČESNICI I UČESNICE REZIDENCIJALNOG PROGRAMA ODISEJEVO UTOČIŠTE 3 2024/2025

Kandidati iz Srbije koji će učestvovati u rezidencijalnom programu Odisejevo utočište 3 za 2024/2025. godinu su Višnja Begović i Đorđe Božović. Čestitamo!

Višnja Begović (Beograd, 1995) studije pevanja završila je u Bostonu, a master studije menadžmenta u kulturi u Njujorku. Poezija joj je objavljivana na više internet portala, kao i u zbornicima “Tajni grad” (PPM Enklava, 2022), “Nova BHCS poezija, drugi tom” (Slavitude, 2023) u prevodu na francuski jezik, i “Signali u noći” (PPM Enklava, 2024). Prvu zbirku pesama “Džet-leg” (PPM Enklava) objavila je u oktobru 2023.

Đorđe Božović je rođen u Titovom Užicu, SFR Jugoslaviji, neposredno pre nego što će oba toponima prestati da postoje. Na Filološkom fakultetu u Beogradu predaje opštu i balkansku lingvistiku, uz to se bavi prevođenjem s jezika koje proučava i o tome kritički piše. Sa albanskog je preveo barem po jedno delo svih žanrova savremene književnosti – romane, pripovetke, poeziju, esejistiku i dramu. Njegovi najskoriji prevodi su autobiografski Bildungsroman “1997.” albansko-kanadskog novinara i aktiviste Kristija Pinderija (Beograd: Pobunjene čitateljke, 2023) te tematski srodna prekogranična zbirka priča “Noćni autobus” makedonskog autora Stefana Alijevića (Novi Sad: Kulturanova, 2023), koja je uvrštena u aktuelni književni izbor “Štefice Cvek”.

ODISEJEVO UTOČIŠTE: IZGRADNJA MREŽE KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA treća je faza projekta koji sufinansira Evropska Unija u okviru programa Kreativna Evropa 2021. – 2027. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na sedam evropskih zemalja: Češku, Hrvatsku, Grčku, Maltu, Srbiju, Sloveniju, Španiju i Vels u Ujedinjenom Kraljevstvu, te sarađuje s mnogim institucijama i nevladinim organizacijama u svakoj od zemalja učesnica.

Međunarodna dimenzija prioritet je rezidencijalnog programa koji autorima u usponu daje priliku da rade, nastupaju i predstavljaju se na različitim evropskim lokacijama. Svaku rezidenciju prati raznolik popratni program koji se sastoji od aktivnosti u vezi s književnošću usmerenih na specifične (lokalne) ciljne grupe, poput učestvovanja u čitanjima književnih dela, radionicama, festivalima i/ili drugim aktivnostima u vezi s književnošću.