Izveštaj s prve večeri Festivala KROKODIL 2024
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26659
post-template-default,single,single-post,postid-26659,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Izveštaj s prve večeri Festivala KROKODIL 2024

Izveštaj s prve večeri Festivala KROKODIL 2024

U noći 21.juna, ljubitelji kulture i književnosti mogli su da prisutvuju zvaničnom otvaranju šesnaestog po redu  regionalnog festivala Krokodil, koji ove godine nosi slogan Gimme Shelter. Festival je upriličen u amfiteatru Muzeja Jugoslavije, u kojem je brojna publika dočekala prve goste. I ove godine, sve one koji su vjerni saborci ovom festivalu, ali i one koji to tek postaju, dočekao je dobro poznat dvojac Daško Milinović i Mima Simić, koji su sažeto najavili šta nas sve očekuje na festivalu u naredna tri dana.

Početak prve večeri bio je zamišljen kroz čitanja tekstova renomiranih književnih autora iz regiona, pa im se prva na bini amfiteatra pridružila mlada scenaristkinja i spisateljica  Nađa Petrović. Publika ju je toplo pozdravila, te je razgovor služio da pokaže koliko je s jedne strane voljena i prihvaćena od strane publike, a s druge, zahvalna na poziciji koju već sad, na početku karijere, zauzima na domaćoj književnoj sceni.  Petrović je podijelila s publikom anegdotu o svojoj prvoj kupovini njene knjige, kao i o čuđenju koje je osjetila kad su se na njenim književnim večerima redovno počeli da se pojavljivljuju ljudi koje ne poznaje. Danas – to se podrazumijeva!

Potom je autorka čitala odlomke iz svog prvog romana, i na veliko zadovoljstvo publike, čuli smo i djelove iz knjige koja je masovno odjeknula među čitaocima – Meduze žive sve dok ih ne uhvate. Nađu je na bini pratio, u svom stilu, jedinstveni Marko Tomaš. Zasigurno najveća regionalna zvijezda savremene poezije i proze, relaksirano je došetao na scenu, laganim korakom, s malo riječi, i još jednom dokazao da će ostati miljenik publike zbog svoje autentičnosti i prirodnosti. Sa moderatorima, Milom i Daškom, govorio je gotovo isključivo s dovitljivim opaskama, a sve može stati u nekoliko riječi – Mostar i Jugoslavija, i ono što je od njih ostalo, ali i poezija i umjetnost, i ono što je od njih postalo. Autor nam je otkrio i da priprema scenario sa seriju koja će biti posvećena njegovoj generaciji, kako se iznova vraća Mostaru i kako je uvijek za bratstvo i jedinstvo.

Nakon upečatljive atmosfere na sceni, i razgovora koji je zaokružen smijehom, kako moderatora i autora, tako i publike, Tomaš je čitanje započeo odlomkom iz poslednjeg proznog djela ,,Knjiga za Maju’’. Na svaku autorovu pauzu, publika je oduševljeno aplaudirala, dok je Tomaš osobeno sjedio na bini amfiteatra, uživajući u reakcijama publike kojoj je uspio da prenese doživljaj i emociju iz svoje knjige. Nije se zaustavio kod poslednjeg romana, već je obradovao i ljubitelje njegove poezije, pa smo imali priliku da čujemo Pjesmu za Suzu i Bog ne zalazi u moju mahalu, iz zbirke poezije Skratimo priču za glavu. Marko je prije čitanja druge pjesme glasno uzviknuo  ,,Za moju mahalu’’ i na taj način pozdravio prisutnu publiku koja ga je podržala.

Marko je ustupio mjesto koordinatorki festivala, Mileni Berić, koja je predstavila višegodišnji festivalski projekat – Zašto kažeš ljubav, a misliš na rat? Prvobitno smo vidjeli Krokodilov spot koji prikazuje koliko je nasilje prihvaćeno i podrazumijevano u više različitih slojeva u našoj zemlji. Milena je podrobno objasnila značaj i istorijat projekta, kao i pojavu i doprinos koji je za sve urožene koji su se borili protiv takve vrste promocije nasilja, imao Slap Back fond. Ovaj razgovor pratilo je i pozivanje aktivistkinje Aide Ćorović, koja im se pridružila na bini i podijelila s publikom nekoliko slučajeva u kojima se našla u institucionalnoj borbi zbog svojih slobodarskih i građanskih stavova. Svi akteri su potom raspravljali o problemima institucija u Srbiji, i Berić je najavila tribinu koja će se održati na festivalu 22. juna, i biće posvećena upravo ovom projektu.

Nakon kratke pauze od čitanja, usledio je razgovor s jednim od pisaca koji je nestrpljivo očekivan na ovogodišnjem izdanju Krokodila, francuskim piscem Matijasom Enarom. Ovaj književnik pisao je o Balkanu, Francuskoj, arapskom svijetu, i osvojio mnoge nagrade koje su ga visoko kotirale na mapu velikih književnika. Enarov status zvijezde evropske književnosti polako ali sigurno postaje poznat i domaćoj publici, pa je razgovor služio i da prikaže njegov književni i biografski opus kroz ključne segmente njegovog života i stvaralaštva.

Matijas Enar je čitao odlomke iz svog romana Godišnja gozba grobarskog bratstva. Čitalački krug prve festivalske večeri zatvorio je poznati  bosanski književnik Faruk Šehić koji je čitao odlomke iz svog poslednjeg romana Cimetna pisma, dijamantska stvorenja. Osim čitalačkog dijela i razgovora, publika je imala dvadesetominutni predah uz glumicu Juliju Petković, poznatiju kao Duda Buržujka i gitaristu Ekstra Necu, koji su uz izvođenje svoje muzike priredili nezaboravan doživljaj publici, i doprinijeli dobroj festivalskoj energiji. Najavljen je i dnevni program festivala koji podrazumijeva projekcije dokumentarnih filmova, predstavljanje projekta Zašto kažeš ljubav, a misliš na rat, razgovore s piscima i različite aktivnosti i radionice za djecu.

Raznovrsnost Krokodil festivala dokazuje činjenica da je prvi gost za sofa intervju bio Brajan Rašić, svjetski poznati fotograf  koji je fotografisao preko 8000 koncerata, a istaknut kao zvanični fotograf Roling Stounsa, Dejvdia Bouvija, Dejvida Gilmora i Ejmi Vajnhaus. Za Brajana je Beograd bio svjetska tačka muzike, ispričao nam je kako on vidi promjene Beograda kroz godine, značaj Jugoslavije, ali i o novcu kao potvrdi rada. Njegova zanimljiva fotografska biografija i širok stvaralački opus začinili su umjetnički duh festivala i zaintrigirali publiku koja je i do kraja večeri ostala mnogobrojna. Prvo festivalsko veče uspješno je završeno propratnim aplauzom zadovoljne publike koja je u lijepoj energiji i veselom raspoloženju ispratila učesnike festivala.  

KROKODILOVI novinari na dan, Božidar Milovac i Anđela Bulajić

Autor fotografija: Alex Dmitrović