KROKODILov Centar - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17047
page-template-default,page,page-id-17047,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

 KROKODILov Centar

 

U septembru 2018, nakon deset godina različitih i veoma intenzivnih aktivnosti, konačno je otvoren KROKODILov Centar za savremenu književnost. Centar je fizički prostor Udruženja KROKODIL, mesto okupljanja svih zaljubljenika u književnost i kulturu, u kome su smeštene naše mnogobrojne aktivnosti, a od otvaranja su u njemu organizovani i različiti programi na nedeljnom i mesečnom nivou. Početkom svakog meseca objavljujemo KROKODILove vesti u kojima pored programa centra možete pronaći i novosti iz naše kuhinje.

 

KROKODILOVA KUHINJA

 

U okviru KROKODILovog centra nalazi se i šank sa pažljivo odabranim pićima, kao i potpuno opremljena restoranska kuhinja sa edukovanim i iskusnim šefom kuhinje i osobljem.

IZLOŽBENI PROSTOR

 

KROKODILov centar je takođe i izložbeni prostor, a svakog meseca se organizuju izložbe prodajnog karaktera.

Do sada su u KROKODILu izlagali: Ana Petrović (“Toni Zec”), Miroslav Vujović Graforidža (“Provokart”), Aleksandar Zograf i Gorana Basta (“Snovi i tkanine”), Aleksa Gajić (“Krokiriki”), Nikola Puzigaća (Kosmos, PUN K. & Love), Jelena Jelača (“Paralelna realnost”), Dobrosav Bob Živković (“(Naučno) fantastični Bob”) i Igor Čoko (“Svojom stranom ulice”).

 

DOGAĐAJI

 

Od početka rada KROKODILovog centra u njemu je realizovano preko 150 najrazličitijih događaja. Pored redovnih nedeljnih i mesečnih programa u organizaciji KROKODILa, u Centru su održane i različite tribine, debate i promocije knjiga, predavanja, predstavljanja autora koji su gostovali u našoj Kući za pisce, kao i mnogi drugi događaji, a ugostili smo i različite programe Skandinavskog kutka i Remarkerov podkast “Zadovoljstvo u tekstu”. 

 

Hate poetry Belgrade

 

Hate poetry je originalan format javnih nastupa nastao početkom 2012. godine u Berlinu. Prvi događaj neformalno je organizovala nemačko-turska novinarka Ebru Tašdemir, a moderirala ga je nemačko-hrvatska novinarka i urednica Doris Akrap. Novinari stranog porekla i uglavnom leve političke orijentacije okupili su se tada u Taz kafeu u Berlinu i javno pred publikom čitali rasističke, preteće i druge uvredljive komentare koje su primali putem društvenih mreža ili mailom. Nastupi u okviru Hate poetry formata od tada su postali izuzetno atraktivni i popularni širom Nemačke, a format je dobio brojne nagrade.

Prvi Hate poetry događaj u Srbiji organizovali smo upravo u KROKODILovom centru. Ovaj program organizujemo na mesečnom nivou uz učešće različitih gostiju, a moderator programa je Dragan Ilić. Događaj je do sada održan sedam puta, a učestvovali su Borka Pavićević, Nedim Sejdinović, Dragan Bursać, Anita Mitić, Brankica Stanković, Idro Seferi, Zoran Kesić, Branislav Trifunović, Gorica Nešović, Dragan Ilić, Antonela Riha, Jovana Gligorijević i Aleksandra Nikšić.

 

Gigantomahija

 

GIGANTOMAHIJA ili KROKODILov Duel u tri runde novi je format koji predstavljamo u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Reč je o užarenim debatama u tri petnaestominutne runde uvek na vrele društveno-političke teme u kojem učestvuju iskusni polemičari i dobro poznati javni tribuni. U okviru ovog programa je do sada održano pet događaja u kojima su učestvovali Svetislav Basara, Marko Vidojković, Zlatko Petrović, dr Đorđe Pavićević, Dubravka Stojanović, Biljana Srbljanović, Željko Hubač, Andrej Nosov, Teofil Pančić i Goran Marković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik i delo

U okviru programa Lik i delo u KROKODILovom centru smo predstavili (ili su se sami predstavili) regionalne autore i autorke među kojima su Vladimir Tabašević, Mirjana Đurđević, Slobodan Šnajder, Ivan Ivanji, Vladislav Bajac, Dubravka Ugrešić, Dragan Velikić, Filip David, Goran Marković, Svetislav Basara, Branko Rosić, Jelena Lengold i Jasminka Petrović.

 

Zajednička čitaonica

 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla.

Do sada je održano pet događaja u okviru ovog projekta. Prvi razgovor su vodili 1. februara Igor Štiks i Endru Baruh Vahtel o eseju “Evropa danas” Miroslava Krleže. 

Drugi događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održao se 19. marta i tada su Vladimir Arsenijević, Igor Štiks i Biljana Đorđević razgovarali o problemu jugoslovenstva, juče, danas i sutra, te Jugoslavije i postjugoslovenskog prostora, ali i socijalizma i post-socijalizma. 

U trećem razgovoru su učestvovale Adriana Zaharijević i Katarina Luketić govoreći na osnovu eseja “Homo poeticus, uprkos svemu” Danila Kiša o neophodnosti definisanja i oblikovanja zajedničke čitaonice zasnovane na deljenom jeziku, iskustvu i senzibilitetu.

Četvrti razgovor u okviru Zajedničke čitaonice vodili su Bojan Krivokapić i Filip David na osnovu izvoda iz teksta “Iz vile na Wannseeu” Daše Drndić. Govorili su o antifašizmu, fašizmu i različitim njegovim pojavnim oblicima, kao i načinima na koji se protiv istog može boriti jezičkim i književnim sredstvima. 

Peti razgovor održan je u okviru debatnog programa jedanaestog festivala KROKODIL pod nazivom “Da li je moguća zajednička književnost?” Učestvovali su Igor Štiks, Lana Bastašić, Vladimir Arsenijević i Miljenko Jergović. Učesnici debate razgovarali su o mogućnosti postojanja zajedničke književnosti kao i koja bi se sve književnost ovim pojmom mogla obuhvatiti – da li bismo našom književnošću smatrali samo onu pisanu na svim varijantama našeg jezika ili bismo u nju uključili i autore iz regiona koji pišu na stranim jezicima.

 

KROKODILke

 

KROKODILke su došle i govore glasno i oštro. U okviru ovog formata predstavljamo niz javnih razgovora i debata o ženama u javnom prostoru (s posebnim naglaskom na oblast kulture i književnosti), njihovoj (ne)vidljivosti i načinima da se ona pojača, zatim o fenomenima feminizma, diskriminacije i ravnopravnosti, i položaja žena na domaćoj i regionalnoj sceni. Do sada su u okviru ovog projekta održana dva događaja. 

U prvom izdanju, pod nazivom “Feminizam i feranteizam”, Nađa Bobičić, Irena Jovanović i Marija Ratković razgovarale su o groznici Ferante, ženskim iskustvima, besu, muškom nasilju, junakinjama, veoma detaljno seciranim žensko-ženskim odnosima, razlistavanju, solidarnosti, ali i političkoj pozadini koja stoji iza toga. 

Drugi događaj ovog formata naslovljen je “NenagraŽene: Žene i književne nagrade u regionu”. Dragoslava Barzut, Ljubica Pupezin i Jelelna Lalatović razgovarale su o vidljivosti, nevidljivosti i prepoznavanju autorki u regionu i vladajućoj praksi da se ženama retko dodeljuju nagrade za njihova književna dela. Oba razgovora moderirala je Iva Parađanin.

 

KROKODILov bioskop

 

U saradnji sa Goethe institutom i Francuskim institutom organizovali smo projekcije nemačkih i francuskih filmova kao što su Ljudi nedeljom i Žil i Džim, a u okviru KROKODILovog bioskopa održana je i projekcija filma Poslednja avantura Kaktus bate uz razgovor sa rediteljem Đorđem Markovićem i Aleksandrom Zografom.

 

 

 

 

 

 

PROSTOR/ZA PARTNERE

 

 U želji da naši partneri osećaju KROKODILov Centar kao svoj doneli smo odluku da svaku ponudu prilagodimo potrebama svakog našeg partnera.

 

KROKODILov centar je tehnički opremeljen multifunkcionalan prostor (85m2) sa binom, tri mikrofona, ozvučenjem, scenskom rasvetom, platnom i projektorom. Može se koristiti za različite namene:

  • konferencijski set-up (predavanja, prezentacije i sl): 50 mesta za sedenje
  • restoranski set-up (ručkovi, radni doručci i sl): 35 mesta za sedenje
  • kapacitet stajaćih mesta (zabave, proslave, žurke i sl): 80 ljudi

 

Lokal je nepušački sa prostorom za pušače na balkonu i u antreu i pet i baby/kid friendly. U okviru Centra nalazi se i potpuno opremljena restoranska kuhinja sa edukovanim i iskusnim šefom kuhinje i osobljem, a imamo i pažljivo selektovanu kartu vina, pića, kolača i namirnica za pripremu hrane. 

 

Prostor je idealan za predavanja, treninge, sastanke, radne doručke, radne ručkove, organizovane večere, prezentacije, planiranja, seminare, radionice i konferencije za medije, korporativne proslave, žurke i jubileje. 

 

Upit za korišćenje prostora u formatu koji vam je potreban pošaljite nam na: office@krokodil.rs, kontakt osoba: Milan Adnađ

tel: 060/3568111.

Podržavanjem i korišćenjem Centra pomažete rad Udruženja KROKODIL.