Predrag Miki Manojlović
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2715
post-template-default,single,single-post,postid-2715,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predrag Miki Manojlović

Predrag Miki Manojlović

 

miki manojlovicRođen je u Beogradu u porodici glumaca Ivana i Zore Manojlović. Po završenoj gimnaziji upisuje i na vreme s najvišom ocenom diplomira na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Ubrzo postaje jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Od tada do danas ostvario je trideset šest glavnih uloga u pozorištu od klasičnog repertoara do savremenih dela i eksperimentalnih procesa u najboljim teatrima. Na filmu je do danas ostvario šezdeset sedam uloga. Višestruki je nosilac najviših profesionalnih i društvenih priznanja bivše Jugosavije i današnje Srbije za domete u pozorištu i filmu.

Van Jugoslavije je igrao na pozorišnim scenama Nansija, Amsterdama, Bukurešta. Bratislave, Budimpešte, Berlina, Trsta, Varšave, Pariza… Vladanje francuskim, engleskim i italijanskim jezikom mu je pomoglo u snimanju filmova i na bugarskom, španskom, makedonskom i romskom jeziku na svim kontinentima osim Australije.

Miki je stvarao i sa nekim od najvećih stranih reditelja i glumaca današnjice na čelu sa Piterom Brukom, Žan-Žak Beneksom, Džeremijem Ajronsom, Katrin Denev, Helen Bonam-Karter, Mari Trentinjan, Mišelom Seroom, Kristin Skot-Tomas, Fransoa Ozonom, Luk Bondijem, Odri Tatu, Erlandom Jozefsonom… Igrao je naslovne uloge u filmovima koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne Palme u Kanu, 1985. i 1995. nominacuju Američke filmske Akademije za nagradu Oskar 1996. nominacuju za nagradu Zlatni Globus 1998. Član je Evropske filmske akademije od 2007 godine. Počasni je doktor Univerziteta audiovizuelnih umetnosti Njujork-Pariz-Skopje posle Jirži Mencla, Bore Draškovića Klod Leluša, Manuelea de Oliveire.

Svojim dobrotvornim radom i kroz beogradsku “Radionicu Integracije” ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca u širu društvenu zajednicu i povezivanju sa zemljama u regionu.

Raznovrsnošću svojih uloga Miki Manojlović je ostavio poseban, dubok trag zauzimajući jedno od vodećih mesta evropskog pozorišta i filma.

Tags: