Oliver Frljić
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4241
post-template-default,single,single-post,postid-4241,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Oliver Frljić

Oliver Frljić

Oliver-Frljic-foto-Jovica-Drobnjak-Novosti

Oliver Frljić, pozorišni reditelj, rođen je u Travniku 1976. Diplomirao je filozofiju i religijsku kulturu, kao i pozorišnu režiju i radiofoniju. Već tokom studija na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti profesionalno režira, a nakon studija počinje njegova regionalna i međunarodna afirmacija. Produkcije su mu predstavljene na najznačajnijim hrvatskim (Splitsko ljeto, Gavelline večeri, Dubrovačke ljetne igre, Marulićevi dani, Festival malih scena, Rječke ljetne noći, Tjedan suvremenog plesa, Zlatni lav, Osječko ljeto kulture…), regionalnim (Borštnikova srečanja, Bitef, Sterijino pozorje, MESS, Kotor-art, MOT, Ex Ponto, Tedan slovenske drame, Desire Festiva…) i međunarodnim festivalima (Wiener Festwochen Beč, Kunstenfestivaldesarts Bruxelles, Dialog Festival Wroclaw, Lessingtage Hamburg, Neue Stücke aus Europa Wiesbaden, Festival Divadelná Nitra…).

Njegov “Preklet naj bo izdajalec svoje domovine” iz Slovenskog mladinskog gledališča predstava je s najvećim brojem međunarodnih gostovanja u istoriji tog pozorišta. “Mrzim istinu”, koju je realizovao u teatru ITD, najuspešnija je predstava tog pozorišta po broju gostovanja i osvojenih nagrada (među njima i nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju predstavu). “Otac na službenom putu”, koju je režirao u Ateljeu 212, jedna je najnagrađivanijih predstava tog teatra (dobitnica, između ostalih nagrada, i Srebrnog lovorovog vijenca za najbolju predstavu na sarajevskom MESS-u.).

Frljić je do sada radio u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj i Belgiji. Produkcije su mu predstavljene na festivalima i u pozorišnim kućama u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i Aziji.

Njegova predstava ‘Balkan macht frei’ našla se među deset najboljih predstava izvedenih u Nemačkoj u 2015. po glasovima posetilaca popularnog pozorišnog portala Nachtkritik.

Uz režiju, Frljić je bio i član uređivačkog odbora časopisa za performativne umetnosti “Frakcija”, te predsednik Centra za dramsku umjetnost. Takođe je radio i kao spoljni saradnik emisije “Kazalištarije” Trećeg programa Hrvatskog radija. Objavljivao je u novosadskoj “Sceni”, “Hrvatkom glumištu”, “Kazalištu”…

  1. bio je član žirija Nagrade za dramsko djelo “Marin Držić”.

Uz rad u institucijama, Frljić je sarađivao i s većinom skupina sa zagrebačke nezavisne scene (Montažstroj, BADco, OOUR, Sodaberg…) a dobitnik je i velikog broja pozorišnih nagrada.