Rumena Bužarovska
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4251
post-template-default,single,single-post,postid-4251,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Rumena Bužarovska

Rumena Bužarovska

 

Rumena-2

Rumena Bužarovska rođena je 1981. godine u Skoplju, Makedonija.

Ozbiljno počinje da se zanima za pisanje u vreme studija. Prve priče objavljuje u časopisu Margina 2005. godine. 2006. godine bila je stipendistkinja Kultur Kontakta u Beču, gde je provela mesec dana. Njena prva zbirka priča “Чкртки” (Или-Или) izlazi iz štampe 2007. godine. 2008. bila je stipendistkinja Internationales Haus der Autoren u Gracu. Drugu zbirku priča “Osmica” objavljuje 2010. godine.

U međuvremenu njene priče objavljivane su na nemačkom u časopisima Manuskripte, Ostragehege i Lichtungen. Na srpskom jeziku priče su joj objavljene u Betonu i Trеćem Trgu, kao i u izdanju Kikinda Short 2010. godine.

Hrvatski prevodi njenih knjiga pripovedaka “Osmica” i “Moj muž” doživljavaju instant-uspeh i pretvaraju Rumenu Bužarovsku u najistaknutiju novu nadu regionalne književne scene.