KONKURS KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE ZA 2017. GODINU
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
14988
post-template-default,single,single-post,postid-14988,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KONKURS KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE ZA 2017. GODINU

KONKURS KROKODILOVE KUĆE ZA PISCE ZA 2017. GODINU

Udruženje Krokodil, u saradnji sa književnom mrežom Traduki, poziva pisce i spisateljice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije i Kosova da se do 15. oktobra 2016. prijave na konkurs KROKODILove Kuće za pisce u Beogradu u 2017. godini.

Na konkurs se mogu prijaviti autori proznih dela, pesnici, dramaturzi, scenaristi, esejisti-kolumnisti i prevodioci (na konkurs se mogu prijaviti samo prevodioci koji prevode sa sledećih jezika i na njih: slovenački, hrvatski, bosanski, crnogorski, srpski, albanski, rumunski i bugarski jezik) iz navedenih zemalja.

Stipendija za odabranog pisca uključuje jednomesečni boravak u opremljenom stanu u Beogradu, putne troškove i honorar u iznosu od 800 eur neto.

Ovaj program pruža odabranim piscima priliku za rad i upoznavanje sa književnim, kulturnim i društvenim miljeom u Beogradu i Srbiji, te za cilj ima ostvarivanje dvostruke komunikacije – pisca s književnom publikom, zemljom i gradom u kojima boravi, kao i lokalnog okruženja s delom, kulturom i nasleđem gostujućeg pisca.

Prijava mora da sadrži:

  • kratku biografiju – do jedne strane (na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, engleskom ili nemačkom);
  • punu adresu (kontakt telefon i e-mail adresa);
  • popis objavljenih dela;
  • kratak opis planova rada u Beogradu;
  • pismo preporuke izdavača ili udruženja pisaca.

 

Aplikacije poslati putem elektronske pošte na adresu office@krokodil.rs

Više o rezidenciji pogledajte na www.kucazapisce.krokodil.rs.

 


Udruženje KROKODIL 2012. godine osniva prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILovu Kuću za pisce. U njoj od tad na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih, a sve više i svetskih zemalja. Ovaj program utiče i na obim i dinamiku književne saradnje, i ostvaruje direktnu dvosmernu komunikaciju između zemlje iz koje pisac dolazi i književnog i kulturnog života Srbije i Beograda.

Mreža TRADUKI je projekat Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije, Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, Švajcarske Fondacije za kulturu Pro Helvetia, Kancelarije saveznog predsednika Republike Austrije, KulturKontakta Austria, Goethe-Institut-a, Fondacije S. Fischer, Javne agencije za knjigu Republike Slovenije (JAK), Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Resora za kulturu Vlade Kneževine Lihtenštajn, Fondacije za kulturu Lihtenštajn, Ministarstva kulture Republike Albanije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva kulture Republike Rumunije i Ministarstva kulture Crne Gore.