CreateInResidence – Marija Pavlović i Boris Stanić u Švedskoj
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15162
post-template-default,single,single-post,postid-15162,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

CreateInResidence – Marija Pavlović i Boris Stanić u Švedskoj

CreateInResidence – Marija Pavlović i Boris Stanić u Švedskoj

U okviru programa CreateInResidence, razmene rezidencijalnih boravaka pisaca, strip crtača i dizajnera iz Srbije i Švedske, u mesecu decembru u Švedskoj borave spisateljica MARIJA PAVLOVIĆ u Baltičkom centru za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland, i strip-autor BORIS STANIĆ u Centru za strip-umetnost u Malmeu, uz podršku Švedskog instituta.
*
CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora u Švedskoj i Srbiji koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, Udruženjem Krokodil i nizom partnerskih organizacija iz Švedske. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.
Tokom protekle dve godine, 23 autora iz domena dizajna, književnosti, arhitekture i stripa je uzelo učešće u programu, dok se na konkurse za rezidencijalne boravke u obe zemlje prijavilo više od 300 autora. Brojni dizajneri i pisci provodili su između 4 i 8 nedelja kao gosti partnerskih organizacija, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i boravka, a u istom periodu je održano i više od 15 predavanja, prezentacija i radionica sa lokalnim autorima.