EUROPOLY Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15384
post-template-default,single,single-post,postid-15384,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

EUROPOLY Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope

EUROPOLY Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope

EUROPOLY

Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope

Projekat Europoly

Serija regionalnih konferencija

Konferencija #1, Beograd, Muzej Jugoslavije, Botićeva 6

  1. april svečano otvaranje od 17h

6-7. april 2017 od 18h debatni program i filmske projekcije

6-13. april 2017 Instalacija EUROPOLY The European Union Identity Trading Game Dejana Kaludjerovića

Ulaz besplatan na sve sadržaje konferencije 6. i 7. aprila

 

Ostale konferencije regionalnog projekta Europoly održaće se:

Zagreb, maj 2017

Sarajevo, septembar 2017

Beč, decembar 2017

 

EUROPOLY, KONFERENCIJA #1, BEOGRAD

 

SVEČANO OTVARANJE, 6. APRIL, 17h

U Muzeju Jugoslavije 6. aprila u 17 časova biće svečano otvorena beogradska dvodnevna konferencija projekta EUROPOLY. Učesnici konferencije: Boris Buden, Vladimir Ivanović, Tatomir Toroman i Želimir Žilnik simbolično će odigrati partiju igre Europoly (umetničkog dela-instalacije iz 2004. godine izrađene u formatu društvene igre nalik na Monopoly) srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaludjerovića.

 

Ovaj rad preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU a koji rade u zemljama članicama EU fotografisani su i zastupljeni u igri Europoly zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri determiniše moguć uspeh ili propast “igrača” koji žele da postanu deo EU i preuzmu nov evropski identitet. Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je time rezervisano isključivo za građane Evropske unije iako se Evropa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definiše identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinovati. Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo po kom “sve je na prodaju” uključujući tu čak i naše identitete.

 

Instalacija Europoly biće postavljena do 13. aprila. Prijave za učešće u igri Europoly vrše se putem e-mail adrese: office@krokodil.rs.

PRVI I DRUGI DEBATNI KRUG, 6. APRIL, 18h

18 časova počinje prvi debatni krug pod naslovom JUGODOJČ. U njemu učestvuju etnolog-antropolog, kustos u Muzeju Jugoslavije koautor izložbe “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”  Tatomir ToromanVladimir Ivanović, istoričar koji predaje na Univerzitetu Humboldt, a čija su dugogodišnja istraživanja posvećena radničkim i izbegličkim migracijama s prostora bivše Jugoslavije. Prvi debatni krug moderiraće Ivan Velisavljević.

PARALELNE PRIČE naziv je drugog debatnog kruga koji će moderirati novinarka Ljubica Gojgić. Ona će razgovarati sa poznatim filozofom Borisom Budenom  koji trenutno predaje kulturalnu teoriju na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru.

Nakon dva debatna kruga, od 20 časova uslediće projekcija filmova Želimira Žilnika “Kenedi se vraća kući” i “Kenedi lost and found”.

TREĆI I ČETVRTI DEBATNI KRUG, 7. APRIL, 18h

Drugi dan konferencije 7. aprila od 17 časova biće otvoren kolektivnim obilaskom izložbe “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče” uz vođenje koautora izložbe Tatomira Toromana, kustosa Muzeja Jugoslavije, sa učesnicima konferencije.

Od 18 časova moderator Filip Balunović će s učesnicima trećeg debatnog kruga, Borisom Budenom i Vladimirom Ivanovićem razgovarati na temu KRITIČKE ZAJEDNICE U EGZILU.

Za kraj debatnog programa beogradske konferencije Europoly o BUDUĆNOSTI MIGRACIJA novinarka Ana Otašević razgovaraće sa Želimirom Žilnikom, legendarnim filmskim rediteljem koji se u svom obimnom opusu bavio iskustvima imigranata, izbeglica, povratnika i dr. Beogradsku konferenciju zatvoriće projekcije njegovih filmova “Nezaposleni ljudi”, “Inventur” “Tvrđava Evropa”.

 

O SERIJI REGIONALNIH KONFERENCIJA EUROPOLY

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Počev od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svetske metropole kao i konstantnog odliva mozgova te najnovije izbegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama – misija serije regionalnih konferencijaEUROPOLY jeste da se na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracioni talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posledica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

 

Projekat se realizuje u sinergiji s izložbom Muzeja Jugoslavije Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, posvećenoj jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj. Izložba je deo šireg istraživačkog projekta koji je povezan sa dva značajna datuma: 50 godina od potpisivanja Sporazuma o angažovanju radne snage sa Austrijom 1966. i sa Nemačkom 1968. godine.

 

Organizatori: Udruženje KROKODIL (SRB), BLOCKFREI (AU), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje CRVENA (BIH)

Projekat su omogućili:

Allianz Kulturstiftung, Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb

Partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, KIC