Debatni program festivala KROKODIL 2017
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15448
post-template-default,single,single-post,postid-15448,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Debatni program festivala KROKODIL 2017

Debatni program festivala KROKODIL 2017

Festival KROKODIL

PRIPITOMITI TAMU

Debatni program

17. jun u 12h

18. jun u 18h

CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Ulaz besplatan.
http://www.krokodil.rs/

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa koji čine večernji program, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

 Razgovor pod nazivom O Biljani Jovanović koji počinje u 12 sati u subotu 17. juna, posvećen je životu i delu ove istaknute a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje. Prisutna na književnoj sceni od druge polovine sedamdesetih godina, Biljana Jovanović je kroz svoj specifičan tretman podžanra koji smo u to vreme zvali džins prozom gotovo svojeručno redefinisala elemente tzv. ženskog pisma u tadašnjoj Jugoslaviji učinivši ga buntovničkim i opasnim što su epiteti koje je sama hrabro nosila sve do prerane smrti u Ljubljani 1995. godine. O Biljani Jovanović i njenom književnom, feminističkom i antiratnom aktivizmu, uz moderaciju Vladimira Arsenića razgovaraće njene dugogodišnje saradnice i prijateljice – Borka Pavićević i Svetlana Slapšak.

 

Nakon debate O Biljani Jovanović uslediće debata V(j)eštice posvećena položaju žena u javnom prostoru na području nekadašnje Jugoslavije. Inspirisana uvredljivim nazivom koji je prorežimska štampa u Hrvatskoj početkom devedesetih godina koristila da bi objedinila raznorazne vokalne protivnice režima poput Dubravke Ugrešić, Rade Iveković ili Slavenke Drakulić, ova debata okuplja neke od najistaknutijih spisateljica i aktivistkinja na području nekadašnje Jugoslavije u nameri da, uz moderaciju Danice Vučinić, porazgovaraju o sličnostima i razlikama u načinu na koji se ženski glasovi u javnom prostoru doživljavaju kao i u načinima na koji se muški patrijarhalni mainstream (sveprisutan kako u politici tako i u medijima) protiv njih bori. U debati učestvuju: Svetlana Slapšak, Olja Savičević Ivančević, Lamija Begagić i Mima Simić.

 

Dve zajednice koje su ostavile snažan uticaj na našim prostorima koji osećamo do današnjih dana nestale su gotovo bez traga u prvoj polovini pete decenije dvadesetog veka. Jevrejska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 70.000 pripadnika od kojih je samo 3.500 preživelo Holokaust a taj broj se nije značajno popravio sve do današnjih dana. Folksdojčerska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 500.000 pripadnika dok je već u posleratnim godinama doslovno desetkovana da bi danas na našim prostorima njenih pripadnika bilo manje od 10.000. Ivan Ivanji i Slobodan Šnajder napisali su, na osnovu ličnih i porodičnih iskustava, velike, potresne romane o događajima koji su ove dve zajednice pretvorili u senke na našim prostorima. Razgovor dve žive legende naše književnosti pod naslovom Senke – O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji moderira Igor Štiks u nedelju 18. juna od 18 sati.

Završnicu ovogodišnjeg festivala KROKODIL predstavlja debata O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj učestvuju Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

Nakon dvogodišnjeg trajanja projekta Jezici i nacionalizmi te šest meseci u kojima je Deklaracija o zajedničkom jeziku pisana a potom i obznanjena uz pravu buru koliko pozitivnih toliko i negativnih reakcija u javnosti, na završnoj debati festivala KROKODIL u nedelju 18. juna od 19 sati neki od najaktivnijih učesnika u njenom stvaranju govoriće o tome šta je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla a šta nije, na koji način je doživljena u zemljama regiona, kakva je njena realna moć da dovede do promene koju anticipira i koji su planovi za budućnost. Razgovor vode: Ana Pejović i Vladimir Arsenijević.

 

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Muzej Jugoslavije. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.

*

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.