Novembar u KROKODILovoj Kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16283
post-template-default,single,single-post,postid-16283,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Novembar u KROKODILovoj Kući za pisce

Novembar u KROKODILovoj Kući za pisce

Novembarska  gošća KROKODILove Kuće za pisce Maksi Obekser (Maxi Obexer) dolazi nam iz Nemačke. Ona će u četvrtak 9. novembra od 20 sati nastupiti  u okviru Književnog kafea, poznatog formata Goethe-Instituta Beograd. Sa Biljanom Pajić razgovaraće o stvaralaštvu, inspiraciji za najnoviji roman „Najduže evropsko leto“ („Europas längster Sommer“)  te o njenom društvenom aktivizmu u evropskom kontekstu.

Simultani prevod je obezbeđen. Ulaz je slobodan.

Maksi Obekser, dramaturškinja i spisateljica, odrasla je u Južnom Tirolu u Italiji; živi u Berlinu. Za svoje višesslojne političke radove dobila je nagradu Robert Geisendörfer, zatim nagradu Eurodram za radio-dramu „Ilegalni pomoćnici“, kao i Pozorišnu nagradu Potsdama  2017 za „Odlaženje i ostajanje“. Mnogo pre nego što su tragedije u Sredozemnom moru postale stveprisutne, Obekser je postavila pitanje vrednosti i značenja Evrope. Objavila je i radio dramu i pozorišni komad „Brod duhova“ („Das Geisterschiff“ 2006), kao i debi roman „Dok se opasni psi smeju („Wenn gefährliche Hunde lachen“ 2011). Maksi Obekser piše o višeslojnom i neobičnom putu useljenja i iseljenja raznih ljudi. Za najnoviji roman „Najduže evropsko leto“ („Europas längster Sommer“) nominovana je za nagradu Bahman 2017. godine. Maksi Obekser je radila kao gostujuća profesorka na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, na koledžu Darmut u Novom Hempširu, kao i na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i Nemačkom književnom institutu u Lajpcigu. Godine 2014. osnovala je Novi institut za dramsko pisanje u Nidsu (Neue Institut für Dramatisches Schreiben).

Boravak Maksi Obekser realizuje se u okviru programa Četiri zemlje jedan jezik. U fokusu ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga bila je savremena književnost jednog velikog i policentričnog evropskog jezika – nemačkog. Zajedničkim nastupom predstavile su se zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija i Švajcarska, kao i Lihtenštajn. Specijalno za ovu priliku, Srbiju je posetilo više od dvadeset prominentnih stvaralaca za decu i odrasle koji su publici predstavili svoj rad u okviru sajamskih manifestacija ali i događaja koji su biti organizovani na različitim lokacijama u centru Beograda.

Boravak Maksi Obekser realizuje se i u okviru programa EUNIC Air u okviru koga će poslednje nedelje novembra u Novoj Iskri zajedno sa dizajnerima iz Francuske i Švedske učestvovati u razgovoru o iskustvima i radu tokom rezidencijalnog boravka u Beogradu.

Program su podržali: Goethe-Institut Beograd, ERSTE banka i EUNIC.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.